Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΟΑΕΔ· ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017 Λιακάδα 15 Αθήνα Αναλυτικά

Η διάσωση της ισπανικής Bankia είναι ένα φιάσκο

Η διάσωση της ισπανικής Bankia είναι ένα φιάσκο
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 31.05.2012 | 09:17
Πρώτη δημοσίευση: 31.05.2012 | 09:11

''Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, έχει γίνει αιτία πολέμου ανάμεσα στην Μαδρίτη, τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη.Εχει επίσης στείλει το κόστος δανεισμού της Ισπανίας στην στρατόσφαιρα.Η Ισπανία αποτελεί πλέον την μεγάλη δοκιμασία του πώς θα αντιμετωπίσει η ευρωζώνη την τραπεζική της κρίση''.

Σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times αναλύουν την τραπεζική κρίση έχοντας ως τίτλο : Bankia, η μεγάλη δοκιμασία της ευρωζώνης

''Τέσσερα χρόνια μέσα στην παγκόσμια τραπεζική κρίση, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να μην έχουν ιδέα για το πώς μπορεί να γίνει κεφαλαιακή αποκατάσταση μιας τράπεζας που καταρρέει. Η διάσωση της Bankia είναι ένα φιάσκο.

Αυτό που θα έπρεπε να είναι μια ένεση κεφαλαίων 19 δισ. ευρώ στην τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας βάση ενεργητικών, έχει γίνει αιτία πολέμου ανάμεσα στην Μαδρίτη, τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη. Εχει επίσης στείλει το κόστος δανεισμού της Ισπανίας στην στρατόσφαιρα. Η Ισπανία αποτελεί πλέον την μεγάλη δοκιμασία του πώς θα αντιμετωπίσει η ευρωζώνη την τραπεζική της κρίση.

Αν κοιτάξουμε μέσα από το τραπεζικό πρίσμα, υπάρχουν ανησυχητικοί παραλληλισμοί ανάμεσα στην Ισπανία και την Ιρλανδία. Και οι δύο βίωσαν τεράστια φούσκα τιμών ακινήτων πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Είναι γεγονός ότι η φούσκα ήταν μικρότερη στην Ισπανία: οι ισπανικές τιμές ακινήτων αυξήθηκαν περίπου τρεις φορές ανάμεσα στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και την αιχμή τους, σε σύγκριση με 4,5 φορές στην Ιρλανδία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Barclays. Αυτό υποδεικνύει ότι η διολίσθηση από το ζενίθ θα είναι λιγότερο σοβαρή (οι τιμές των σπιτιών στο Δουβλίνο έχουν διολισθήσει τουλάχιστον 56% από το 2007).

Που σημαίνει ότι το τρέχον τραπεζικό πρόβλημα της Ισπανίας θα έπρεπε να είναι πιο διαχειρίσιμο. Πρώτον, περιορίζεται (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) στην β’ κατηγορία των ισπανικών τραπεζών, των οποίων ηγείται η Bankia. Οι τράπεζες με μεγάλη διεθνή παρουσία όπως η Santander και η BBVA έχουν επηρεαστεί πολύ λιγότερο.

Όχι μόνο αυτό, αλλά και η Ισπανία διαθέτει μια στρατηγική ανακεφαλαιοποίησης, που επικεντρώνεται γύρω από το Frob, το κρατικό ταμείο τραπεζικών διασώσεων. Του έχουν απομείνει όμως μόνο 5 δισ. ευρώ που δεν επαρκούν να καλύψουν τις ζημιές της Bankia. Η κυβέρνηση καίγεται να κρατήσει την ένεση των 19 δισ. ευρώ έξω από τα ισπανικά βιβλία. Οπότε το καλοσχεδιασμένο της πρόγραμμα δεν μπορεί να αποδώσει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει πλέον ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του European Stability Mechanism, του «φρέσκου» ταμείου διασώσεων με τα 500 δισ. ευρώ «θα μπορούσε να μελετηθεί».

Και αυτή θα πρέπει να γίνει η βάση για μια πιο συντεταγμένη πανευρωπαϊκή προσέγγιση για την επίλυση της τραπεζικής κρίσης. Μόνο το 11% των ισπανικών τραπεζικών δανείων κρίνεται μη εξυπηρετούμενο. Είναι το μισό από το επίπεδο των ιρλανδικών τραπεζών.

Θεωρητικά, η διοχέτευση περισσότερων κεφαλαίων στις ισπανικές τράπεζες δεν θα έπρεπε να είναι ούτε περίπλοκη, ούτε υπερβολικά δαπανηρή. Ετσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα όμως, κινδυνεύει να είναι και τα δύο''.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1.  Τρίζει  η Ευρώπη - Ελλάδα και Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό "Τρίζει" η Ευρώπη - Ελλάδα και Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
  2. Ξέσπασμα Ρέντσι: Δεν είμαστε κουμπαράς, ούτε ΑΤΜ της Ευρώπης! Ξέσπασμα Ρέντσι: Δεν είμαστε κουμπαράς, ούτε ΑΤΜ της Ευρώπης!
  3. Νέες απειλές Ερντογάν προς τους Ευρωπαίους για δημοψήφισμα Νέες απειλές Ερντογάν προς τους Ευρωπαίους για δημοψήφισμα
  4. Στις Βρυξέλλες ο Κοτζιάς για το... φαινόμενο Τραμπ Στις Βρυξέλλες ο Κοτζιάς για το... φαινόμενο Τραμπ
  5. Ο Βελγομαροκινός που συντόνισε τις αιματηρές σε Παρίσι και Βρυξέλλες Ο Βελγομαροκινός που συντόνισε τις αιματηρές σε Παρίσι και Βρυξέλλες
  6. Το μέλλον της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο στην ατζέντα των Υπουργών Άμυνας Το μέλλον της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο στην ατζέντα των Υπουργών Άμυνας
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook