Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Η δόση σε δυο δόσεις – Μυστική συνάντηση για την Ελλάδα στο Παρίσι – Πράσινο από το Eurogroup σήμερα αλλά τα χρήματα στις 5 Δεκεμβρίου

Η δόση σε δυο δόσεις – Μυστική συνάντηση για την Ελλάδα στο Παρίσι – Πράσινο από το Eurogroup σήμερα αλλά τα χρήματα στις 5 Δεκεμβρίου

– Τα πρώτα χρήματα τον Δεκέμβριο τα υπόλοιπα τον Ιανουάριο
– Εκβιασμός με την τήρηση των δεσμεύσεων για τα υπόλοιπα χρήματα
– Τι συμφωνήθηκε στο Παρίσι για το ελληνικό χρέος
– Τα επτά βήματα που θα ξεκλειδώσουν τα 44 δισ.

Ουσιαστικά σήμερα το eurogroup θα κάνει το πρώτο βήμα με μια πολιτική απόφαση η οποία θα ανάψει το πράσινο φως τόσο για την εκταμίευση της δόσης όσο και για τη διετή επιμήκυνση.

Την Πέμπτη και στη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το τελικό σχέδιο, ενώ μια βδομάδα μετά, στις 28 του μήνα η τρόικα κάνει έναν ακόμη έλεγχο για την τήρηση των δεσμεύσεων από την χώρα, θα ξεσκονίσουν δηλαδή όλα τα νομοσχέδια για να δουν εάν τα μέτρα που απαίτησαν πέρασαν.

Δυο μέρες μετά στις 30 Νοεμβρίου τα εθνικά κοινοβούλια θα αξιολογήσουν τις προτάσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους και τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου έναν έκτακτο eurogroup θα πάρει την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

Μιλάμε για την δόση των 31,5 δισ η οποία θα εκταμιευθεί αφού στις 4 του μήνα η Ελλάδα υπογράψει με την Κομισιόν το Μνημόνιο 3.

Στις 5 του μήνα τα 31,5 δισ. θα εκταμιευθούν.

Ωστόσο η χώρα έχει να λάβει άλλα περίπου 10 δισ. ευρώ. Είναι οι δόσεις για τα δύο τρίμηνα οι οποίες έπρεπε να έχουν εκταμιευθεί. Αυτά τα χρήματα πάνε για το 2014, τον Ιανουάριο και εφόσον η τρόικα κρίνει ότι η Ελλάδα μένει εντός πορείας των μέτρων.

Μένει όμως πάντα ανοιχτό το “πακέτο” της λύσης. Αυτό προσπάθησε να λυθεί στη μυστική συνάντηση του Παρισιού μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας.

Το “πακέτο” της λύσης είναι ακόμη ανοιχτό. Οι τέσσερις πλευρές δεν συμφώνησαν πλήρως και αυτό γιατί η Γερμανία επιμένει να αποκλείει το ενδεχόμενο κουρέματος.

Όλα δείχνουν ότι πάμε σε λύση με ορίζοντα διετίας, απλά και μόνο για να “περάσουν” οι Γερμανικές εκλογές.
Μόνο μια νέα γερμανική κυβέρνηση θα δεχθεί “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν κεντρικές τράπεζες και δημόσιος τομέας.

Διαβάστε επίσης:
Έχασε το 3A η Γαλλία, την υποβάθμισε η Moody’s!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε