Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Η επιχειρηματικότητα στη Γερμανία βοήθησε το ευρώ

Η επιχειρηματικότητα στη Γερμανία βοήθησε το ευρώ

Ενισχύεται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία εμφανίζεται να διαθέτει ακόμη ισχυρές αντοχές.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,2525 δολάρια από το επίπεδο των 1,2536 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης, ενώ στη διάρκεια της ημέρας άγγιξε τα 1,254 δολάρια. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2530 δολάρια.

Η ανατίμηση του ευρώ αποδίδεται στην μικρότερη της αναμενόμενης υποχώρησης που παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία. Το ευρώ ευνοείται επίσης από τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκ. Μερκελ με τις οποίες αντανακλάται η βούληση της να στηρίξει αδιάσπαστη τη νομισματική ένωση. Σήμερα η καγκελάριος επέκρινε στελέχη του κυβερνώντος συνασπισμού τα οποία προέβλεπαν ή προέτρεπαν την έξοδο της Ελλάδος από τη ζώνη του ευρώ, συστήνοντας τους να “ζυγίζουν περισσότερο τα λόγια τους”.

Μετά την πολιτική στήριξη το ενδιαφέρον της αγοράς η οποία κινείται πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην ευρωπαϊκή κρίση, επικεντρώνεται στις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό με ενδιαφέρον αναμένεται η παρέμβαση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο συνέδριο των Κεντρικών Τραπεζών που θα πραγματοποιηθεί φέτος την 1η Σεπτεμβρίου στο Τζάκσον Χόλ στο Γουάιομινγκ, στην ίδια εκδήλωση μία ημέρα πριν θα παρέμβει και ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάκι.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος δεν καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 23,80% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,35% να διαμορφωθεί στο 22,45%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,83%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,69%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,55%, στο τρίμηνο διατηρήθηκε στο 0,37%, ενώ στο μήνα υποχώρησε οριακά στο 0,12%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε