Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Η ευφορία κράτησε λίγο – το ευρώ σε ελεύθερη πτώση

Η ευφορία κράτησε λίγο – το ευρώ σε ελεύθερη πτώση

Η ευφορία από την ενεργοποίηση του μηχανισμού ΕΕ – ΔΝΤ την προηγούμενη Κυριακή κράτησε λίγο. Το παιχνίδι των κερδοσκόπων και οι φόβοι για το μέλλον έριξαν το ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.

Στο ιστορικότερο χαμηλό των τελευταίων χρόνων έπεσε το ευρώ, καθώς οι κερδοσκόποι συνεχίζουν το παιχνίδι τους, παρά τα μέτρα που πήρε το Ecofin την Κυριακή. Όπως όλα δείχνουν άρχισε να εξελίσσεται αυτό που φοβόταν και ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, δηλαδή μεγάλη πτώση του ευρώ που θα οδηγήσει σε πτώση των αμερικανικών εξαγωγών.

Η ισοτιμία ευρώ / δολαρίου διαμορφώθηκε την Παρασκευή στα 1,2355 δολάρια – δηλαδή στο χαμηλότερο σημείο που έχει βρεθεί εδώ και τέσσερα χρόνια. Από την άλλη ο χρυσός – ασφαλές καταφύγιο σε καιρούς κρίσης – σημείωσε ιστορικό ρεκόρ στα 1,250 δολάρια την ουγκιά. Σε χαμηλό τριμήνου έπεσε το πετρέλαιο.

Με πτώση έκλεισε το αμερικανικό Χρηματιστήριο, ενώ “βυθίστηκαν” οι δείκτες στην Ευρώπη. Το Χρηματιστήριο στη Μαδρίτη έκανε “βουτιά” κατά 6,6%, ενώ η κυβέρνηση Θαπατέρο ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα λιτότητας.

Την ίδια ημέρα ο τραπεζίτης της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν αμφισβήτησε την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Στο κακό κλίμα συντέλεσε και η δήλωση οικονομικού συμβούλου του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ προειδοποίησε για διάλυση της ευρωζώνης. “Πρέπει να παραδεχτούμε ότι το ευρώ απέτυχε” δήλωσε ο Πολ Φόλκερ.

Το Σάββατο οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να “μαζέψουν” τις δηλώσεις Φόλκερ καθώς η πτώση του ευρώ θα επηρρεάσει πολύ αρνητικά τις αμερικανικές εξαγωγές (το 15% των αμερικανικών εξαγωγών βασίζεται στην Ευρωζώνη), θέτοντας σε κίνδυνο και την αμερικανική ανάκαμψη. Ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε μιλώντας στο Bloomberg TV την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα των χωρών της νομισματικής ένωσης να ξεπεράσουν τα οικονομικά τους προβλήματα.

“Πιστεύω ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να τα καταφέρει. Πιστεύω ότι έχουν δεσμευθεί να διευθετήσουν πρόβλημα. Και πιστεύω ότι μπορούν να το κάνουν και ότι θα το κάνουν”, δήλωσε.  Ο αμερικανός υπουργός επέκρινε την πρόταση των ρεπουμπλικανών γερουσιαστών σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ πρέπει να αντιταχθούν στον δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οποιασδήποτε χώρας κινδυνεύει να μην αποπληρώσει το δάνειο. “ΟΙ ΗΠΑ δεν έχασαν ποτέ ούτε δεκάρα”, είπε.

Τρισέ: Σαν την κατάρρευση της Lehman Brothers

“Έχουμε ζήσει και ζούμε σε μια πραγματικά δραματική εποχή”, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Zαν Κλοντ Τρισε λέγοντας ότι στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, στο κύμα πανικού στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, “οι αγορές δεν λειτουργούσαν πλέον, ήταν σχεδόν σαν την στιγμή της πτώχευσης της Lehmann Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008”. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ απέκλεισε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Ελλάδα τό ευρώ.

Ολι Ρεν: Η Ευρώπη θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί το ευρώ
Ο ευρωπαίος επίτροπος υπερασπίστηκε το σχέδιο για τη στήριξη της ζώνης του ευρώ που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μετρίασε τους φόβους των αγορών, λέγοντας ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να κάνει “αυτό που θα χρειαστεί” για την προάσπιση του ενιαίου νομίσματος. Σε ομιλία του σε διάσκεψη στο Ζάγκρεμπ είπε οτι “είναι σημαντικό ότι οι αγορές μελετούν το σχέδιο μας, και (συνειδητοποιούν) ότι παίρνουμε στα σοβαρά την υπεράσπιση του ευρώ, και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ”. “Είμαστε σοβαροί, και θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να υπερασπίσουμε το ευρώ” πρόσθεσε.

Ρεπορτάζ της Deutsche Welle



Ρεπορτάζ του New York Financial Press

Διαβάστε επίσης: 

“Κερδίσαμε χρόνο, τίποτα περισσότερο”

Στις χρυσές λίρες στρέφονται τώρα οι Έλληνες

Υπό κατάρρευση το ευρώ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε