Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Η κατρακύλα του ευρώ εξαιτίας του δημοψηφίσματος

Η κατρακύλα του ευρώ εξαιτίας του δημοψηφίσματος

Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3627 δολάρια.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,3694 δολάρια από το επίπεδο των 1,3964 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η πτώση του ευρωπαϊκού νομίσματος αποδίδεται από το σύνολο των αναλυτών στο ρευστό κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την χθεσινή ανακοίνωση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για την επικύρωση της πρόσφατης συμφωνίας της Ε.Ε.

Είναι ενδεικτικό ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch σε σημερινή του ανακοίνωση προειδοποιεί ότι «το ελληνικό δημοψήφισμα αυξάνει δραματικά τους κινδύνους τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολο της». Επιπροσθέτως, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο «ασύντακτης χρεοκοπίας» της χώρας.

Στο κλίμα αυτό συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη για πρώτη φορά με τον νέο πρόεδρο της, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εκτιμάται από επενδυτικές τράπεζες (Credit Suisse) ότι ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι θα υποχρεωθεί εντός του έτους να προχωρήσει σε μείωση των βασικών επιτοκίων της Τράπεζας.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ δεν υπήρξαν και σήμερα συναλλαγές. Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς διαμορφώθηκε στο 16,20% από 15,97% χθες με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς να διαμορφώνεται στο 17,98% από 18,00% χθες έναντι 1,78% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,11% από 2,12%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 1,94% από 1,95% χθες, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 1,78%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,58%, ενώ ο μήνας παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,36%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το κρίσιμο υπουργικό μιας μετέωρης κυβέρνησης – Υπουργοί και βουλευτές “αδειάζουν” τον Παπανδρέου

Η Ελλάδα βάζει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία

Βυθίστηκε η χρηματιστηριακή αγορά – Στα “Τάρταρα” οι μετοχές των τραπεζών

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε