Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Η κρίση στην Ευρώπη έριξε το ευρώ

Ενισχύεται σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ, καθώς η γενικευμένη αβεβαιότητα που επικρατεί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ευνοεί τις ασφαλείς τοποθετήσεις.

Έτσι το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3472 δολάρια, από το επίπεδο των 1,3514 δολάρια που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3458 δολ.

Στην ενίσχυση του δολαρίου συνέβαλε η απόρριψη του σχεδίου μείωσης των κρατικών δαπανών που επεξεργάστηκε η ειδική “Υπερεπιτροπή” του Κογκρέσου που είχε συσταθεί για το σκοπό αυτό. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί νευρικότητα στις αγορές αυξάνοντας ταυτοχρόνως τη ζήτηση για δολάρια. Το αμερικανικό νόμισμα ευνοείται σε περιόδους αστάθειας και κρίσεων. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ( Federal Reserve) οι καταθέσεις ξένων τραπεζών προς αυτήν (σε δολάρια) έχουν διπλασιαστεί στην διάρκεια των τελευταίων δέκα μηνών στα 715 δισ. δολάρια από 350 δισ. δολάρια που ήταν το 2010.

Από την άλλη πλευρά, στην ευρωζώνη, η ήττα των σοσιαλιστών στην Ισπανία, δημιούργησε πρόσθετη ανησυχία και αμφιβολίες για τις πολιτική νομιμοποίηση και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών αυτών.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ δεν καταγράφηκαν και σήμερα συναλλαγές. Το περιθώριο του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 16,15% με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 18,03% έναντι 1,88% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά το επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,02%, στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,86%, στο εξάμηνο στο 1,69% και στο τρίμηνο στο 1.46%, ενώ ο μήνας διαμορφώθηκε στο 1,19%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε