Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Η κυβέρνηση Μέρκελ αδειάζει τον υπουργό της για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Αποστασιοποιούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση από την πρόταση του υπουργού Χάνς-Πέτερ Φρίντριχ για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Την αποστασιοποίηση τους από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών εκφράζουν τόσο η γερμανική κυβέρνηση και οι ηγεσίες των κομμάτων που την απαρτίζουν όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση. Κυβερνητικοί κύκλοι δηλώνουν ότι η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει “αμετάβλητη” και στοχεύει στην σταθεροποίηση της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης με τις σκληρές προσπάθειες των ιδίων των Ελλήνων και την ευρωπαϊκή βοήθεια.

Εκθέτοντας πλήρως τον κ. Φρίντριχ, οι ίδιοι κύκλοι διευκρινίζουν ότι το ψήφισμα για το δανειακό πακέτο ύψους 130 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, για το οποίο θα αποφασίσει την Δευτέρα η γερμανική βουλή, έχει συνταχθεί σε συνεννόηση με όλα τα υπουργεία. Ανάλογες δηλώσεις υπέρ του αυριανού ψηφίσματος και την πεποίθηση ότι θα ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία έκαναν τόσο ο Χόρστ Ζέεχοφερ, πρόεδρος της βαυαρικής Χριστανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) της οποίας μέλος είναι ο κ. Φρίντριχ, όπως και ηγετικά στελέχη των Φιλελευθέρων (FDP).

Την υποστήριξη του κόμματος του για το δανειακό πακέτο εκφράζει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Σε συνέντευξη του στην κυριακάτικη Die Welt, ο κ. Γκάμπριελ εκφράζει εκτός αυτού την άποψη ότι πίσω από τη συζήτηση για την Ελλάδα κρύβεται μια άλλη πολύ πιο ουσιαστικότερη συζήτηση. Το ζητούμενο είναι, τονίζει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, “να αποφασίζει η πολιτική και όχι οι κερδοσκόποι στις χρηματαγορές, οι οποίοι στοιχηματίζουν στην κατάρρευση της Ελλάδας και του ευρώ.”

Στο μεταξύ, «μετατόπιση» της γερμανικής θέσης αναφορικά με τα κεφάλαια του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) σημειώνεται στην Πόλη του Μεξικού, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες του G20. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε εγκαταλείπει το κατηγορηματικό «όχι» στην αύξηση των πόρων, από 500 στα 750 δισ. ευρώ, λέγοντας ότι η τελική απόφαση των Ευρωπαίων θα έχει ληφθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου. Η γερμανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να αντιτίθεται πλέον στην πρόταση της Κομισιόν για συνδυασμό των πόρων του ESM με τους υπόλοιπους πόρους από τον προκάτοχο του, το EFSF.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Nein” Γερμανών πολιτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης

Οι Γερμανοί αποφασίζουν αν θα πάρουμε τη νέα βοήθεια

Κομισιόν: “Αδυνατούμε να συνεργαστούμε με τους Έλληνες”

Έγιναν 12 οι κυβερνητικοί βουλευτές που λένε όχι στη διάσωση της Ελλάδας

Κατά 50% μεγαλύτερη θα είναι η κρίση στην Ελλάδα!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε