Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Η μάχη των πλεονασμάτων και η επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Σε διαρκή εγρήγορση βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς εκτός από τις εσωτερικές σκοτούρες προέκυψαν μείζονα ζητήματα και με την γείτονα χώρα και την απαίτηση Ερντογάν να εκδοθούν στη Τουρκία οι 8 διαφυγόντες στη χώρα μας Τούρκοι που κατά την Άγκυρα εμπλέκονται στο πραξικόπημα.

Το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν σ’ ένα κρίσιμο καλοκαίρι για τη χώρα ένα «θερμό επεισόδιο» με την Άγκυρα και προς την κατεύθυνση αυτή είναι σαφές ότι στο τέλος η απόφαση για την τύχη των 8 Τούρκων στρατιωτικών θα έχει πολιτικά και διπλωματικά χαρακτηριστικά, τηρώντας ωστόσο όλες διαδικασίες που προβλέπει το ελληνικό και το διεθνές δίκαιο.

Έτσι το βάρος εξακολουθεί να πέφτει στην πορεία της χώρας και ειδικότερα της ελληνικής οικονομίας, με τη σημερινή επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα να σηματοδοτεί τα επόμενα βήματα για την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος.

Η επίσκεψη του Γάλλου επιτρόπου Οικονομικών αναμένεται να αποκαλύψει τις διαθέσεις των δανειστών και ειδικότερα της Κομισιόν ενόψει της κρίσιμης δεύτερης αξιολόγησης που θα έχει στο επίκεντρό της την εργασιακή μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσουν να πείσουν τον Πιέρ Μοσκοβισί για την αναγκαιότητα μικρότερων πλεονασμάτων, 2,5% το 2019 και 2% το 2020, μια κίνηση που εκ των προτέρων οι δανειστές θεωρούν «μονομερή ενέργεια» της Αθήνας αφού δεν συνάδει με την τελευταία συμφωνία του Eurogroup, που προβλέπει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2028 και την οποία προασπίζεται ο πρόεδρος του Γ. Ντάισεμπλουμ.

Κατά την κυβέρνηση ο παραπάνω στόχος θα λειτουργήσει αντιαναπτυξιακά και αντιπαραγωγικά και υπό την απειλή μάλιστα του «κόφτη» τυχόν απόκλιση από το στόχο θα κληθεί να την πληρώσει ο μισθωτός και ο συνταξιούχος, οι οποίοι επί 6 χρόνια πληρώνουν το μάρμαρο και με τα νοικοκυριά να βρίσκονται ουσιαστικά σε «στάση πληρωμών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μοσκοβισί μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να απαντήσει στο αν συμφωνεί με την μείωση των στόχων, εν αντιθέσει με το ΔΝΤ και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα που θεωρούν μια τέτοια κίνηση απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία του προγράμματος, αλλά και η βιωσιμότητα του χρέους σε συνδυασμό και με τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν για το μείζον αυτό θέμα στην κατεύθυνση απομείωσής του.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε