Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Η μεγαλύτερη διολίσθηση του ευρώ μέσα σε 15 ημέρες έναντι του δολαρίου

Η μεγαλύτερη διολίσθηση του ευρώ μέσα σε 15 ημέρες έναντι του δολαρίου

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ κάλεσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Επιταχύνθηκε, σήμερα, η διολίσθηση του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου κι έγινε η μεγαλύτερη μέσα σε ένα 15ήμερο, επειδή κυριάρχησαν και φόβοι διάδοσης της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και απαισιοδοξία γύρω από τα δημόσια οικονομικά της.

Περίπου στις 18.00 ώρα Ελλάδας διαμορφώθηκε ισοτιμία 1,3095 δολάριο το ευρώ, η χαμηλότερη για το ευρώ ισοτιμία μετά την 2α Δεκεμβρίου. Όμως, παράλληλα διαμορφώθηκε και η ισοτιμία 1,2636 ελβετικό φράγκο το ευρώ, επειδή το ελβετικό νόμισμα έπαιξε για πλειοψηφία επενδυτών τον ρόλο “αξίας-καταφυγίου”.

Ο αναλυτής του οίκου “Daily FX”, Ιλια Σπίβακ, παρατήρησε ότι “η υιοθέτηση στις Βρυξέλλες ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τα αδύναμα κράτη της ευρωζώνης (σ.σ.: από τον Ιούνιο 2013 και μετά) δεν κατάφερε να κατευνάσει τα πνεύματα στις διεθνείς χρηματαγορές” (…) “ενώ ενέτεινε βραχυπρόθεσμα τις πιέσεις προς τα ιταλικά και τα ισπανικά κρατικά ομόλογα”. Επισημάνθηκε, από άλλους αναλυτές, η αρνητική διάθεση, που προκλήθηκε από τη μεγάλη υποβάθμιση των δημοσίων οικονομικών της Ιρλανδίας από τους οίκους “Φιτς” και “Μούντι’ς”.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ κάλεσε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης “να αναλάβουν τις ευθύνες που τις αναλογούν και να δράσουν συλλογικά”. “Δεν περνά κρίση το ευρώ, περνούν κρίση τα δημόσια οικονομικά μεγέθη της ευρωζώνης”, αποφάνθηκε ο κ. Τρισέ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε