Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται…

Η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται…

Γράφει ο κ. Θωμάς Καρύδας, I.P.B.C Executive Director

H έντονη άνοδος των τιμών που χαρακτήρισε τις κατηγορίες επενδύσεων υψηλού κινδύνου, κατά τη διάρκεια του 2009, έρχεται να δικαιωθεί μέσα από την παρούσα εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας. Δεδομένης της τρέχουσας πτώσης των τιμών σε επίπεδα χαμηλότερα ή ανάλογα της πραγματικής αξίας των μετοχών, καλούμαστε να διατηρήσουμε την αξιολόγηση «overweight» (αύξηση θέσεων) σε τίτλους μετοχικού κεφαλαίου. Αντίστοιχα θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε από πιθανές πτώσεις τιμών για να ενισχύσουμε τις επενδυτικές μας συμμετοχές.

Η εναρμόνιση, σε παγκόσμιο επίπεδο, της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής βοήθησε τη διεθνή κοινότητα να ξεφύγει από την οικονομική ύφεση και να αποτρέψει την κατάρρευση του οικονομικού συστήματος, μέσα στην απερχόμενη χρονιά. Η συγχρονισμένη λήψη μέτρων οδήγησε στην παράλληλη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών σε αρκετά μέρη του κόσμου, ενώ μετατόπισε το βάρος των χρεών από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα. Από το περασμένο καλοκαίρι, οι μεγαλύτερες οικονομίες, στο σύνολό τους, κατέγραψαν ρυθμούς ανάπτυξης με θετικό πρόσημο – απόρροια, εν μέρει, της αποκατάστασης της βιομηχανικής παραγωγής. Παρ’ όλα αυτά κάποια οικονομικά μεγέθη ενδέχεται να απογοητεύσουν μέσα στα επόμενα τρίμηνα, προκαλώντας αστάθεια στις αγορές.

Ευνοούνται οι Επενδύσεις Υψηλού Κινδύνου      

Οι υψηλοί δείκτες ανεργίας αλλά και η αδυναμία αξιοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητας, προμηνύουν μια μετριοπαθή πορεία του πληθωρισμού μέσα στα επόμενα τρίμηνα – γεγονός που θα επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν μια πολιτική χαμηλών επιτοκίων μέσα στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Ιδιαίτερα, οι Η.Π.Α. αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (10%) από τη δεκαετία του 1980, ενώ η παραγωγική δυναμικότητα έχει αγγίξει ιστορικό χαμηλό. Παραμένει, λοιπόν, αμφίβολο εάν θα υπάρξει ανάκαμψη της ζήτησης στα νοικοκυριά. Ειδικότερα, οι Αμερικανοί καταναλωτές, συνεχίζουν να μαστίζονται από τα χρέη και την ανεργία. Με φόντο αυτό το οικονομικό σκηνικό, δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές με επεκτατικό χαρακτήρα, αναμένεται να στηρίξουν τόσο τις αγορές μετοχών όσο και τις αγορές εμπορευμάτων και ομολόγων.

Παραμένει το «Οverweight» σε Τίτλους Μετοχικού Κεφαλαίου

Η περασμένη χρονιά υπήρξε ιδιαιτέρως ευνοϊκή για τις επενδύσεις σε τίτλους μετοχικού κεφαλαίου λόγω της κατακόρυφης αύξησης των τιμών. Για το 2010 αναμένεται μια πιο αργή πλην ασταθή ανοδική τάση στις αγορές μετοχών. Τα θετικά μηνύματα από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον αλλά και η διατήρηση των τιμών σε επίπεδα χαμηλότερα ή ανάλογα της πραγματικής αξίας των μετοχών, καθιστούν την κατηγορία αυτή ιδιαιτέρως ελκυστική για τους επενδυτές. Με την πλάγια πορεία των αγορών μετοχών, κατά το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, δόθηκε  η πολυαναμενόμενη ανάσα στο επενδυτικό κοινό.

Οι δείκτες αστάθειας διαφόρων αγορών κινήθηκαν σε εξίσου θετική κατεύθυνση: Τα επίπεδα αστάθειας στις Η.Π.Α. αλλά και στην Ευρώπη σημειώνουν σταθερή πτώση από την αρχή της κρίσης. Ακόμα και περιστατικά όπως αυτά των οικονομιών του Ντουμπάι και της Ελλάδας δεν επέφεραν κάποια σημαντική άνοδο στην αστάθεια των τιμών. Σε αυτά τα πλαίσια, τόσο οι αγορές μετοχών όσο και οι εναλλακτικές αγορές παραμένουν επενδυτικά δημοφιλείς.

Κρίσιμη η Επιλογή των Κρατικών Ομολόγων

Τα «παραφουσκωμένα» κρατικά ελλείμματα κάνουν επιτακτική την ανάγκη ξεκάθαρης επικοινωνίας των στρατηγικών εξόδου που θα ακολουθηθούν, από την πλευρά πληθώρας κρατών και κεντρικών τραπεζών, σε μια προσπάθεια ανανέωσης της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού στα κρατικά ομόλογα ώστε να μην ανακοπεί η πορεία της  εκκολαπτόμενης ανάκαμψης σε αυτό τον τομέα. Από την άλλη μεριά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και το φαινόμενο των υποβαθμίσεων. Αυτοί οι παράγοντες καταδεικνύουν τη σημασία της ενεργούς επιλογής στη διαδικασία επένδυσης σε κρατικά ομόλογα αλλά και την παγίως ενδεικνυόμενη συμπερίληψη εταιρικών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιο.

Όσο οι συμμετέχοντες στην αγορά βλέπουν με επιφυλακτικότητα την τρέχουσα ανάκαμψη, ενώ δεν κερδίζουν τόκο στα διαθέσιμα μετρητά τους, το κλίμα θα παραμένει ευνοϊκό για τις αγορές και ο κίνδυνος διόρθωσης θα είναι σχετικά μετριοπαθής. Με αυξημένες θέσεις σε τίτλους μετοχικού κεφαλαίου και σε εταιρικά ομόλογα, θα συνεχίσουμε να επωφελούμαστε από την άνοδο των χρηματοοικονομικών αγορών, που τροφοδοτείται από τη γενικότερη οικονομική ανάκαμψη.  

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε