Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Η ώρα του λογαριασμού

Η ώρα του λογαριασμού
 Πρόσθετα έσοδα 4,5 δισ. θα κληθούν να συνεισφέρουν το 2010 οι…
 
ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων και περιουσιών, οι μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες και όσοι φορολογούνται αυτοτελώς. 

΄Ομως θα αυξηθούν και πάλι οι έμμεσοι φόροι σε καύσιμα,ποτά και τσιγάρα, παρά τις δηλώσει στελεχών του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ότι αυτού του είδους η φορολογία είναι άδικη.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, θα περιλαμβάνει:

1. Εκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις και τράπεζες για τα κέρδη του 2009, εφόσον αυτά ξεπερνούν ένα επίπεδο. Επικρατέστερο σενάριο, να υπαχθούν στη διάταξη μόνο επιχειρήσεις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. 
2. Αύξηση των έμμεσων φόρων σε καύσιμα,ποτά και τσιγάρα.
3. Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Με αυτό τον τρόπο φορολογούνται τα επιδόματα σε εφοριακούς και άλλους δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς, εκπαιδευτικούς που εργάζονται στο εξωτερικό, οι αμοιβές για συμμετοχή σε διοικητικά συμβούλια, οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ και του ΙΚΑ, οι αποδοχές των αθλητών, τα κέρδη από τυχερά παιχνίδια κ.τ.λ. 

Με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Φεβρουάριο θα καταργηθούν πολλές από τις περίπου 1000 φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα, θα καταργείται το ΕΤΑΚ και θα επανέρχεται ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, αλλά και η φορολόγηση κληρονομιών και γονικών παροχών.
Στο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπονται επίσης σημαντικές αλλαγές στην κλίμακα. Με τις αλλαγές αυτές θα προκύψει ελάφρυνση για τα χαμηλά εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, κυρίως επειδή θα προστεθεί ένα χαμηλό εισοδηματικό κλιμάκιο. Θα προκύψει όμως και επιβάρυνση στα υψηλά εισοδήματα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε