Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Η πρώτη αντίδραση Λαγκάρντ μετά τις εκλογές

Η πρώτη αντίδραση Λαγκάρντ μετά τις εκλογές

Σαφές μήνυμα για την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων σε διεθνές επίπεδο, με συγκεκριμένες αναφορές στην Ελλάδα, έστειλε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, με σημερινή ομιλία της στη Ζυρίχη.

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν την παγκόσμια οικονομία και πολλούς ζωτικούς τομείς που καθορίζουν τις εξελίξεις, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, για ανάπτυξη και σταθερότητα, καθώς και για μια «συλλογική ευθύνη προς ένα κοινό πεπρωμένο».

Αναφερόμενη στη σημερινή «οικονομική πρόκληση» που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, η κ. Λαγκάρντ, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι για να φτάσουμε στο ποθούμενο αποτέλεσμα, εξαρτάται από την επιλογή του «σωστού συνδυασμού των πολιτικών», καταγράφοντας τρία σημεία που οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση:

– Η βραχυπρόθεσμη πορεία προς την ανάπτυξη.

– Η μεσοπρόθεσμη πορεία προς την ανάπτυξη.

– Και η θεμελιώδης σημασία της διεθνούς συνεργασίας.

Θέτοντας το ερώτημα «γιατί είναι τόσο επείγουσα η ανάπτυξη;», ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν 200 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο που δεν μπορούν να βρουν εργασία, συμπεριλαμβανομένων 75 εκατομμυρίων νέων ανθρώπων που προσπαθούν να βρουν τη θέση τους στην κοινωνία».

«Στις χώρες της νότιας Ευρώπης ένας στους πέντε ανθρώπους και ένας στους δύο νέους δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Αυτή είναι μια πιθανή καταστροφή σε οικονομικό, κοινωνικό και ανθρώπινο κόστος», υπογράμμισε.

Η κ. Λαγκάρντ μίλησε για «δυο στρατόπεδα», της ανάπτυξης και της λιτότητας, τονίζοντας ότι είναι μια «λανθασμένη συζήτηση» και ότι «μπορούμε να σχεδιάσουμε μια στρατηγική που θα είναι καλή για το σήμερα και το αύριο».

Επικαλούμενη τον Αμερικανό ποιητή Τ.Σ. Έλιοτ, ο οποίος είχε πει κάποτε ότι «εμείς περιμένουμε, και ο χρόνος είναι περιορισμένος, αλλά η αναμονή είναι μεγάλη», πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να χάνεται χρόνος.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για υψηλότερη παραγωγικότητα και έφερε ως παράδειγμα τα «κλειστά επαγγέλματα» στη νότια Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα, επισημαίνοντας την περίπτωση των φορτηγών και ότι κοστίζει λιγότερο στη χώρα μας η αγορά μιας εισαγόμενης ντομάτας από την Ολλανδία σε σχέση με την τιμή της ντομάτας που παράγει ο Έλληνας αγρότης.

Η κ. Λαγκάρντ είπε ότι «κάτι λάθος» υπάρχει, σημειώνοντας μάλιστα το «φανταστικό κλίμα» που έχει η Ελλάδα για την καλλιέργεια μιας νόστιμης ντομάτας. «Ο κλάδος αυτός απελευθερώνεται και τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο» επισήμανε.

Τέλος, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη της ανταγωνιστικότητας και ότι η απώλειά της εμποδίζει την πορεία προς βιώσιμη ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι στις νότιες χώρες της Ευρωζώνης, οι μόνες επιλογές που έχουν είναι η αύξηση της παραγωγικότητας ή η μείωση των μισθών. Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο για να φέρουν παραγωγικότητα και οι χώρες αυτές δεν έχουν χρόνο. Έτσι, όπως ανέφερε, σε κάποιες περιπτώσεις, οι μισθοί θα πρέπει να προσαρμοστούν.

Η κ. Λαγκάρντ έφερε και πάλι ως παράδειγμα την Ελλάδα, προβάλλοντας την άποψη ότι ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας είναι 50% υψηλότερος απ’ ό,τι στην Πορτογαλία, 17% υψηλότερος απ’ ό,τι στην Ισπανία και 5-7 φορές υψηλότερος απ’ ό,τι στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε