Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Η “ρήτρα” της τρόικας για σκληρές μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς αν αποτύχουν τα μέτρα

Η “ρήτρα” της τρόικας για σκληρές μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς αν αποτύχουν τα μέτρα

– Η τρόικα θεωρεί επισφαλή τα 2 δισ. από τα 11,5 δισ. γι’ αυτό απαιτεί δέσμευση της Ελλάδας με ρήτρα για νέες περικοπές
– Δεν προβλέπεται ελάφρυνση αν “πιάσουμε” τους στόχους
– Αυστηρό χρονοδιάγραμμα Σαμαρά για την ολοκλήρωσωση των διαπραγματεύσεων
– Σε έκτακτο EUROGROUP η απόφαση για την Ελλάδα

Οι ελεγκτές φαίνεται πως διαφωνούν και θεωρούν επισφαλή μέτρα 2 δισ. ευρώ που προτείνει η κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό και μετά από ένταση που επικράτησε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του εκπροσώπου του ΔΝΤ κ. Τόμσεν, αποφασίστηκε τελικά η “ρήτρα”.

Τι σημαίνει αυτό; Η τρόικα θα κάνει δεκτά τελικά τα μέτρα ακόμη κι αν τα θεωρεί “μαλακά” αλλά στην περίπτωση που οι τα μέτρα δεν αποδώσουν και οι στόχοι δεν επιτευχθούν τότε αυτόματα θα εφαρμοστούν πιο σκληρά μέτρα με νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Δείτε το βίντεο

Ουσιαστικά πρόκειται για το «σχέδιο Β» που συζητείται με τους επικεφαλής της τρόικας να ενταχθεί στη συμφωνία ώστε, οι εκπρόσωποι των δανειστών να αποσύρουν τις ενστάσεις που έχουν για τα προτεινόμενα μέτρα από την ελληνική πλευρά και να κλείσει το πακέτο.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα διατηρεί ακόμη ισχυρές επιφυλάξεις για ορισμένα από τα διαρθρωτικά μέτρα (Υγεία, Παιδεία, Άμυνα, ΟΤΑ), μην πιστεύοντας ότι θα αποδώσουν όλα όσα υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο συγκεκριμένος παράγοντας, τόνισε ότι «ελπίζω να συνεισφέρουν περισσότερο» αυτά τα υπουργεία που «στοχοποιούνται».

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως σε περίπτωση που γίνουν δεκτές οι προτάσεις της κυβέρνησης από τους επικεφαλής της τρόικας για μη οριζόντιες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και τα μη επιβολή φόρων, όπως ο κεφαλικός φόρος, τότε η κυβέρνηση μέσω ενός ειδικού συμβολαίου θα δηλώνει πως εάν δεν καταφέρει να “πιάσει” τους στόχους, τότε για κάθε ποσό που δεν θα έχει μπει στα ταμεία, αυτομάτως θα κόβονται μισθοί, συντάξεις, επιδόματα και κάθε είδους κοινωνικής παροχής.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός έθεσε αυστηρό χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο οι διαπραγματέυσεις πρέπει να ολοκληρωθολυν αυτλην την εβδομάδα ώστε να κλείσει το τελικό πακέτο. Η τελική απόφαση για την Ελλάδα θα ληφθεί σε έκτακτο EUROGROUP το οποίο πιθανόν θα γίνει μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τηλεφώνημα που προσγείωσε τον Τόμσεν

 
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε