Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Η τέλεια καταιγίδα στην παγκόσμια οικονομία

Η τέλεια καταιγίδα στην παγκόσμια οικονομία

Ο οικονομολόγος-καταστροφολόγος Ν. Ρουμπινί ”προφητεύει” πως η πιθανότητα για μια καταστροφή στην ευρωζώνη αυξάνει, την ώρα που χειροτερεύουν τα δεδομένα για Η.Π.Α και Κίνα.

”Μαύρα σύννεφα συγκεντρώνονται από κάθε σημείο του ορίζοντα πάνω από την παγκόσμια οικονομία.Από την ευρωζώνη, τις ΗΠΑ, την Κίνα και αλλού τα μηνύματα δείχνουν ότι το 2013 θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί καταφύγιο” δηλώνει ο Ν. Ρουμπινί.

”Αρχικά, η κρίση στην ευρωζώνη χειροτερεύει. Το νόμισμα παραμένει πολύ ισχυρό και η εμπροσθοβαρής δημοσιονομική λιτότητα αυξάνει την ύφεση σε πολλά κράτη-μέλη, ενώ η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου και η πιστωτική κρίση στην περιφέρεια υπονομεύουν τις προσπάθειες ανάκαμψης.Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ”βαλκανοποιείται”, οι διασυνοριακές διατραπεζικές γραμμές χρηματοδότησης έχουν κοπεί και η ροή κεφαλαίων προς το βορρά μπορεί να μεταμορφωθεί σε πλήρη φυγή από τις περιφερειακές τράπεζες αν η Ελλάδα, όπως είναι πιθανό, οδηγηθεί σε άτακτη φυγή από το ευρώ τους επόμενους λίγους μήνες”.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος είναι απαισιόδοξος και για τις ΗΠΑ και Κίνα.
”Οι οικονομικές επιδόσεις επιβραδύνονται με την ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο να είναι ένα φτωχό 1,9%, πολύ κάτω των δυνατοτήτων. Και η δημιουργία θέσεων εργασίας παραπαίει τον Απρίλιο και το Μάϊο. Επιπλέον, το πολιτικό αδιέξοδο γύρω από την δημοσιονομική προσαρμογή είναι πιθανό να συνεχιστεί, ανεξάρτητα από το αν ο Μπαράκ Ομπάμα ή Mitt Romney κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Η υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης σε ΗΠΑ, ευρωζώνη και Κίνα ήδη αποτελεί τροχοπέδη για άλλες αναδυόμενες αγορές που στηρίζουν την εμπορική και οικονομική τους πορεία στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.Την ίδια στιγμή η απουσία δομικών μεταρρυθμίσεων στις αναδυόμενες οικονομίες σε συνδυασμό με την κίνηση τους προς ένα ανώτερο επίπεδο καπιταλισμού παρεμποδίζει την ανάπτυξη και μειώνει την ανθεκτικότητα τους”.

Ο Ν.Ρουμπινί αφού σπέρνει την καταστροφή και στη Μέση Ανατολή λόγω των πυρηνικών του Ιραν
προτείνει ως λύση τα ευρωομόλογα, αν και εκτιμά πως η Γερμανία θα επιμείνει στην άρνηση της.
”Για να αποφύγουμε ένα ανεξέλεγκτο αποτέλεσμα στην ευρωζώνη η σημερινή δημοσιονομική λιτότητα πρέπει να είναι περισσότερο σταδιακή και να εφαρμοστεί δημοσιονομική ένωση με ενοποίηση χρεών, ευρωομόλογα. Επιπρόσθετα, μια πλήρης τραπεζική ένωση, αρχίζοντας από την πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, πρέπει να ξεκινήσει, ενώ πρέπει να εξεταστούν και κινήσεις προς μεγαλύτερη πολιτική ολοκλήρωση, ακόμα και αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης : ”Γλιτώνει η Ελλάδα από μία χαοτική έξοδο”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε