Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Η τρόικα στην Ιταλία – Μνημόνιο και 400 δισ. (!) δάνειο για να μην καταρρεύσει

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Θέμα ημερών, το πολύ με το νέο χρόνο λένε άλλοι αναλυτές, είναι βέβαιο μόνο η ημερομηνία είναι ανοιχτή λένε άλλοι, όπως και να ‘χει όλα δείχνουν ότι το επόμενο… θύμα της τρόικας θα είναι η Ιταλία και πλέον τα δεδομένα αλλάζουν όχι μόνο για την ευρωζώνη αλλά παγκοσμίως.

Από τη στιγμή που ήρθε η ώρα μια οικονομίας με τα μεγέθη της Ιταλίας να βγει εκτός αγορών μετά τα δυσθεώρητα ύψη που “έπιασαν” τα επιτόκια δανεισμού της τα προβλήματα της ευρωζώνης πολλαπλασιάζονται.

Άμεσα πρέπει να ενισχυθεί το ταμείο σταθερότητας καθώς μονάχα για την Ιταλία θα χρειαστούν μόνο για το 2012 400 δισ.

Ήδη μάλιστα συζητείται η συμμετοχή του ΔΝΤ να είναι στα 100 δισ. καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος άμεσης ανάγκης για επίσης μεγάλες οικονομίες όπως αυτή της Ισπανίας με αποτέλεσμα οι χώρες της ευρωζώνης να πρέπει να βρουν ανάλογα σε μέγεθος με αυτό της Ιταλίας πακέτα να στηρίξουν και τους Ίβηρες.

Όπως και να ‘χει όλα δείχνουν πως 8-9 Δεκεμβρίου στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής η Ιταλία ίσως μπει στο δικό της Μνημόνιο.
Ήδη το ζήτημα της Ιταλίας είναι το κεντρικό στις συζητήσεις του eurogroup που είναι σε εξέλιξη.

Τα 440 δισ. που θα χρειαστούν οι Ιταλοί τους επόμενους 12 μήνες είναι το κεντρικό ζήτημα και αυτός είναι και ο σημαντικότερος μοχλός πίεσης και των Γερμανών για να πάρουν τη σύμφωνη γνώμη όλων των υπολοίπων στις απαιτήσεις τους για διευθυντήριο κλπ

“Ορισμένοι στην Ευρωζώνη αισθάνονται πως η Ιταλία έχει πάρει ήδη το δρόμο χωρίς γυρισμό και πως το πακέτο στήριξης είναι αναπόφευκτο ανεξάρτητα από τις ενέργειες της νέας κυβέρνησης. Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να τη σταματήσει είναι μια συνολική λύση από ολόκληρη την Ευρωζώνη που σίγουρα θα περιλαμβάνει την ενίσχυση του ρόλου της ΕΚΤ”, λένε κάποιοι με νόημα…

Διαβάστε επίσης:
Μας έδεσαν χειροπόδαρα για να μας δώσουν την 6η δόση

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε