Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Η τύχη του ευρώ κρίνεται από την αναμέτρηση του κίτρινου δράκου με τους οίκους αξιολόγησης

Από τη μία η Κίνα καταπίνει σαν καραμέλες ”ομόλογα” ευρωπαικών χωρών και από την άλλη οι οίκοι αξιολόγησης που παίζουν το μέλλον τους υπονομεύοντας το παρόν του ευρώ.
 

Ευτυχώς οι δηλώσεις στήριξης της Ευρωζώνης από τα πλέον επίσημα κινεζικά χείλη δεν είναι πυροτεχνήματα αλλά παίρνουν σάρκα και οστά με συγκεκριμένες δράσεις στις χώρες που αποτελούν το μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης.
Μετά λοιπόν τις επενδύσεις στην Ελλάδα, οι συνεπείς Κινέζοι, προσφέρονται να αγοράσουν ομόλογα αξίας 5 δις ευρώ από την Πορτογαλία που τώρα βρίσκεται στο έλεος των ανηλεών οίκων αξιολόγησης.
 
Με την αγορά αυτή οι Κινέζοι ελπίζουν και οι Ευρωπαίοι εύχονται αφενός να αποκλιμακωθούν οι πιέσεις των αγορών στην Πορτογαλία και αφετέρου να χορηγηθεί μία δυνατή ένεση ρευστότητας στη χώρα.
 
” Η Κίνα προτίθεται να βοηθήσει για την αποκατάσταση της υγείας της ευρωζώνης και θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες προσπάθειες που καταβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο” δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, λίγο πριν πάει στο ταμείο για τα πορτογαλικά ομόλογα.
 
Το μέγεθος της ασιατικής υπερδύναμης δεν δείχνει όμως να τρομάζει τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης που παλεύουν για την επιβίωση τους η οποία τρέφεται από το αίμα των οικονομιών στην ευρωζώνη.
 
Οι πρώιμοι καλλικάντζαροι των αγορών, οι Moody΄s και Fitch, τις τελευταίες ημέρες έχουν επιδοθεί σε ένα λυσσαλέο μπαράζ επιθέσεων με τη δραματική υποβάθμιση της Ιρλανδίας και την προειδοποίηση – απειλή για την Ισπανία αλλά και με τις προειδοποιήσεις υποβάθμισης για Ελλάδα και Πορτογαλία με στόχο τη διαμόρφωση κλίματος εφιαλτικών προσδοκιών με το άνοιγμα του 2011 στη ζώνη του ευρώ.
 
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, η κατάσταση που αναμένεται να διαμορφωθεί τον Ιανουάριο δεν αποκλείεται να προκαλέσει τη σύγκλιση νέας έκτακτης Συνόδου Κορυφής για τη λήψη μέτρων εκτόνωσης της πίεσης.Γιατί οι κοινοτικοί αξιωματούχοι γνωρίζουν πως οι κερδοσκοπικές επιθέσεις θα κλιμακωθούν ως το καλοκαίρι,όταν και με το μηχανισμό ελέγχου των οίκων αξιολόγησης αυτοί είτε θα συμμορφωθούν είτε θα κλείσουν.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε