Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

ΙΟΒΕ: Σε οριακό σημείο η ελληνική οικονομία

Έκθεση του ΙΟΒΕ ΦΩΤΟ ΕUROKINISSI

Τα επόμενα χρόνια προβλέπονται δύσκολα για τους έλληνες πολίτες, όπως αναφέρει η έκθεση του ΙΟΒΕ.

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η ελληνική οικονομία και τα οξυμένα χρόνια προβλήματα δεν επιδέχονται άλλο ευκαιριακή αντιμετώπιση ή αναβολή, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία.

Η ελληνική οικονομία, παράλληλα με τα μέτρα άμεσης εφαρμογής, χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάταξης με συγκεκριμένους στόχους, μέσα πολιτικής και πηγές δυνητικής ανάπτυξης, όπου οι δημοσιονομικοί στόχοι θα συμπλέκονται με τους στόχους προσαρμογής του φθίνοντος σήμερα αναπτυξιακού προτύπου της ελληνικής οικονομίας.

 

Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να τεθεί σε σοβαρό και στοχευμένο δημόσιο διάλογο, για να εξασφαλισθούν αφενός η μέγιστη δυνατή κοινωνική αποδοχή και αφετέρου η συνέχεια και η συνέπεια σε βάθος χρόνου, ανεξάρτη-τα από τις κυβερνητικές εναλλαγές.

 

Η ανάγκη ενός τέτοιου προγράμματος είναι πλέον αδήριτη, καθώς η ελληνική οικονομία έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ανάπτυξης που επέτρεπε το υφιστάμενο πρότυπο, εκτιμά το ΙΟΒΕ. Πρέπει τώρα να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι απ’ όλες τις πλευρές αν δεν υπάρξει ριζικός αναπροσανατολισμός σε νέες κατευθύνσεις, οι συνέπειες για το εισόδημα, την απασχόληση και το βιοτικό επίπεδο της χώρας θα είναι αρνητικές και η Ελλάδα μετά από μια περίοδο σύγκλισης με τους μέσους όρους της ΕΕ θα βρεθεί σε μια πορεία ταχείας απόκλισης, αναφέρεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ.

 

Ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να θέσει φιλόδοξους, αλλά επιτεύξιμους στόχους και να τους επιδιώξει με παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις στους κρίσιμους τομείς: Δημοσιονομική προσαρμογή, ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, βελτίωση των όρων ανταγωνισμού στις αγορές, θεσμικές προσαρμογές στο κράτος, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε