Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

ΙΟΒΕ: Στα ίδια “σταθερά χάλια” το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

 Κοντά στα επίπεδα του προηγούμενου μήνα και συγκεκριμένα, στις 68,6 μονάδες, σταθεροποιήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα το Νοέμβριο, σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

“Παρά τη μικρή βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η δυσαρέσκεια σε όλους τους τομείς της οικονομίας είναι διάχυτη”, όπως επισημαίνεται στην έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

“Η απαισιοδοξία τροφοδοτήθηκε επιπροσθέτως και από τις έντονες πολιτικές αβεβαιότητες, που κυριάρχησαν, τον προηγούμενο μήνα και οι οποίες επέτειναν τις ήδη πολύ δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες. Η φαινομενική σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης, με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας, ενδεχομένως, να οδηγήσει σε κάποια βελτίωση, που θα αποδίδει την αίσθηση προσωρινής διεξόδου. Στη συγκεκριμένη, όμως, συγκυρία και με το διεθνές περιβάλλον να επιδεινώνεται, απαιτείται πλέον η πειστική διατύπωση μιας συνεκτικής πολιτικής, που να αίρει μέρος των αβεβαιοτήτων, που έχουν διογκωθεί”, αναφέρει χαρακτηριστικά το ΙΟΒΕ.

Αναλυτικότερα:

– Στη Βιομηχανία, εντείνονται οι αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής, αλλά και οριακά οι εκτιμήσεις για παραγγελίες προς προμηθευτές, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αντίθετα να καταγράφουν μικρή αποκλιμάκωση.

– Στις Υπηρεσίες, πτωτικά κινούνται οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών και την τρέχουσα πορεία της ζήτησης, ενώ και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης επιδεινώνονται, επίσης.

– Στο Λιανικό Εμπόριο, οι πολύ αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις διευρύνονται, ενώ τα αποθέματα διογκώνονται ελαφρά. Τις εξελίξεις αυτές αντισταθμίζει εν μέρει η εξασθένιση των αρνητικών προβλέψεων για την εξέλιξη των πωλήσεων, το επόμενο τρίμηνο.

– Στις Κατασκευές, οι πολύ χαμηλές εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων καταγράφουν μικρή άνοδο, η οποία, όμως, εξαλείφεται από την περαιτέρω επιδείνωση στις εξαιρετικά δυσμενείς προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου.

– Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας και του νοικοκυριού βελτιώνονται, μετά τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του προηγούμενου μήνα, αν και μειώνεται περαιτέρω η πρόθεση για αποταμίευση σε νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ. Τέλος, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας παραμένουν εξαιρετικά δυσοίωνες, παρά την οριακή ανάκαμψη του σχετικού δείκτη.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη επανέρχεται στην καθοδική τροχιά των προηγούμενων μηνών και διαμορφώνεται κατά μία μονάδα χαμηλότερα σε αμφότερες τις ζώνες, φθάνοντας στις 92,8 και 93,7 μονάδες, αντίστοιχα.

Ο σχετικός δείκτης απέχει πλέον από το μακροχρόνιο μέσο όρο του τόσο στην ΕΕ όσο και στην ευρωζώνη, ενώ στους επιμέρους τομείς, οι προσδοκίες μεταβάλλονται αρνητικά σε όλους, εκτός από τις κατασκευές, όπου οι σχετικοί δείκτες παραμένουν εν πολλοίς σταθεροί. Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη καταγράφεται νέα πτώση, η οποία εκπορεύεται, κατά κύριο λόγο, από τον ενισχυόμενο φόβο των ευρωπαίων πολιτών σε σχέση με την εξέλιξη της ανεργίας.

Έρευνα Καταναλωτών: Μικρή βελτίωση στην εξαιρετικά υποτονική καταναλωτική εμπιστοσύνη

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύεται κατά 1,5 μονάδα, το Νοέμβριο και διαμορφώνεται στις -82,3 μονάδες, χωρίς, όμως, να απέχει, επί της ουσίας, από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του προηγούμενου μήνα.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινείται καθοδικά σε πάνω από τις μισές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ θετικοί δείκτες καταγράφονται, το Νοέμβριο, μόνο σε δύο χώρες (Φινλανδία, Σουηδία).

Αναλυτικότερα, για την Ελλάδα παρατηρείται:

– Μικρή ανάκαμψη από το ιστορικό χαμηλό του Οκτωβρίου στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

– Ανοδική διόρθωση και στις ιστορικά χαμηλές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

– Νέο διαδοχικό ιστορικό χαμηλό στην πρόθεση για αποταμίευση.

– Καμία αισιοδοξία για την εξέλιξη της ανεργίας.

– Συνεχίζεται η υποχώρηση της ήδη πολύ χαμηλής πρόθεσης για μείζονες αγορές.

– Περαιτέρω αποκλιμάκωση των πληθωριστικών προσδοκιών.

– Άνοδος του ποσοστού των νοικοκυριών που δηλώνει ότι “μόλις τα βγάζει πέρα”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε