Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

ΙΟΒΕ: επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Μάιο

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Μετά την προσωρινή σταθεροποίησή του τον Απρίλιο, ο δείκτης…

οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα υποχώρησε και πάλι το Μάιο, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

 

Εκτός της Ελλάδας, και σε άλλες δώδεκα χώρες της Ε.Ε. καταγράφεται υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Μάιο.

 

Από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, οι Υπηρεσίες είναι ο τομέας όπου κυρίως σημειώνεται κάμψη των προσδοκιών τον Μάιο. Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώνεται νέα πτώση, οδηγώντας το σχετικό δείκτη σε τρίτο διαδοχικό ιστορικά χαμηλό ρεκόρ, ενδεικτικό της μεγάλης ανασφάλειας των Ελλήνων καταναλωτών.

 

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία τον Μάιο υποχωρεί ελαφρά, μετά από ένα δίμηνο ανάκαμψης, στη χαμηλότερη επίδοση του τελευταίου τριμήνου. Η νέα υποχώρηση των προσδοκιών, αν και ήπια, αντανακλά την προεξόφληση από τις επιχειρήσεις των δυσμενών επιπτώσεων, κυρίως σε σχέση με την πορεία της ζήτησης.

 

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές, δεν μεταβάλλεται τον Μάιο. Οι προοπτικές του τομέα παραμένουν έντονα δυσμενείς, αφού οι διακυμάνσεις συνεχίζονται, χωρίς να παγιώνεται ακόμη κλίμα σταθεροποίησης, έστω και σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα.

 

Σχεδόν αμετάβλητες παραμένουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στο Λιανικό Εμπόριο τον Μάιο, μετά την ανοδική διόρθωση του Απριλίου. Η τάση υποχώρησης των προσδοκιών δεν ανακόπτεται επομένως, με τις προσδοκίες των επιχειρήσεων να είναι χαμηλές.

 

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες, επανέρχεται στην τροχιά πτώσης των πέντε προηγούμενων μηνών, σημειώνοντας τον Μάιο νέο χαμηλό ρεκόρ. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους, την τρέχουσα ζήτηση και οι προβλέψεις τους για τη ζήτηση το επόμενο τρίμηνο περιορίζονται.

 

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχωρεί για έβδομο μήνα και διαμορφώνεται στην τρίτη διαδοχικά ιστορικά χαμηλότερη επίδοσή του. Από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, στις περισσότερες καταγράφεται μείωση τον Μάιο. Η εκτεταμένη ανασφάλεια των Ελλήνων καταναλωτών για τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης και την εντεινόμενη ανεργία, επιβαρύνεται τον Μάιο με τη σταδιακή ανάδειξη όλων των παραμέτρων του μνημονίου συνεννόησης με ΔΝΤ Οι προβλέψεις της οικονομικής κατάστασης της χώρας και των νοικοκυριών το επόμενο 12μηνο είναι σημαντικά δυσμενέστερες τον Μάιο, ενώ και οι φόβοι για όξυνση της ανεργίας εντείνονται. Η πρόθεση για αποταμίευση ενισχύεται – σαφής ένδειξη για τη συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών – αλλά παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε