Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Ικανοποίηση Ρεν για τα μέτρα λιτότητας σε Ισπανία-Πορτογαλία

Ικανοποίηση Ρεν για τα μέτρα λιτότητας σε Ισπανία-Πορτογαλία

Την ικανοποίησή του γιά την περιοριστική οικονομική πολιτική σε Ισπανία- Πορτογαλία εκφράζει ο Επίτροπος Ρεν.

Από την Επιτροπή των Βρυξελλών χαιρετίστηκαν  τα πρόσθετα δημοσιονομικά περιοριστικά μέτρα, που εφαρμόζουν ήδη οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

“Κατά την εκτίμησή μας, οι νέοι (δημοσιονομικοί) στόχοι των δύο κυβερνήσεων είναι οι ενδεδειγμένοι, στην παρούσα συγκυρία”, υπογράμμισε ο αρμόδιος γιά τις νομισματικές υποθέσεις Επίτροπος, κ. Ολι Ρεν. “Προκύπτει δε μία αισθητή βελτίωση, συγκριτικά με την πρώτη δέσμη μέτρων στην ίδια κατεύθυνση” από τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, πρόσθεσε.

-Προκειμένου να τιθασεύσει το πολύ μεγάλο δημόσιο έλλειμμα, η ισπανική κυβέρνηση περίπου εδω και ένα μήνα εφαρμόζει ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης άλλων 15 δισ.ευρώ ελλείμματος (εκτός των 50 δισ.ευρώ, στο αρχικό πρόγραμμα), με τελικό στόχο το 2013 η χώρα να έχει δημόσιο έλλειμμα στο ποσοστό 3% του ΑΕΠ της, από +11,9% που ήταν στα τέλη του 2009. Μειώνονται επιπρόσθετα -5% τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ οι συντάξεις πλην των μικρών καθηλώνονται γιά ένα 18μηνο στο ίδιο επίπεδο. 

-Η πορτογαλική κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιχειρεί να φέρει το δημόσιο έλλειμμα του +9,4% που ήταν στα τέλη 2009 στο 3% το 2013 , κυρίως αυξάνοντας, άμεσα, βασικές κατηγορίες φόρων, αλλά κι ελέγχοντας στο μέγιστο όλες τις δημόσιες δαπάνες. –

Την ίδια ώρα και ο Λευκός Οίκος διά του εκπροσώπου του προέδρου Ομπάμα, Μπιλ Μπάρτον, περιέβαλε σήμερα με την “εμπιστοσύνη” του συνολικώς “την οικονομική πολιτική, που η ΕΕ ακολουθεί εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης”, ενώ έκρινε ταυτοχρόνως ότι, “η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει επιλέξει τις ενδεδειγμένες μεταρρυθμίσεις, γιά να διατηρηθούν ισχυρά τα ευρωπαϊκά οικονομικά συστήματα, γιά να ενδυναμωθούν, όσο γίνεται σήμερα, οι οικονομίες τους”. 

Ο εκπρόσωπος Μπάρτον, που συνοδεύει τον πρόεδρο Ομπάμα στην περιοδεία του στο Πίτσμπουργκ στην Πενσυλβάνια, αρνήθηκε εντούτοις να απαντήσει στο δημοσιογραφικό ερώτημα, “εάν χρειάζεται στο άμεσο μέλλον να γίνουν ‘τεστ’, με αντικείμενό τους την ευρωστία των ευρωπαϊκών τραπεζών”, όπως το υπαινίχθηκε με μία ανακοίνωσή του προ ημερών το αμερικανικό υπουργείο των Οικονομικών. 

    

       

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε