Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ικανοποίηση από Μέρκελ και Ε.Ε για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεν ξέχασε πάνω στη χαρά της να απαιτήσει, ουσιαστικά από την Ελλάδα, την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, και να απορρίψει ξανά την ιδέα των ευρωομολόγων.

“Το Συνταγματικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε απολύτως” την πολιτική που ακολουθείται από τη Γερμανία, δήλωσε η Μέρκελ σε ομιλία της ενώπιον των βουλευτών της Μπούντεσταγκ.
 
“Ευθύνη του καθενός για τις πράξεις του και αλληλεγγύη, αλληλεγγύη και ένας διαφανής και ανοικτός τρόπος δράσης, ασφαλώς με συμμετοχή του κοινοβουλίου, αυτή ακριβώς είναι η οδός που ακολουθήσαμε” από πέρυσι, δήλωσε η καγκελάριος, η οποία επανέλαβε τη δέσμευσή της να στηρίξει τους ευρωπαίους εταίρους της, αλλά μόνο με αυστηρές προϋποθέσεις.
 
”Το να εξαφανίζεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να μιλάς για αλληλεγγύη” δεν μπορεί να είναι η λύση, τόνισε η Μέρκελ, καλώντας τις πιο ευαίσθητες χώρες να εντείνουν τις δομικές μεταρρυθμίσεις τους.
 
Η Μέρκελ επανέλαβε επίσης ότι απορρίπτει την έκδοση ευρωομολόγων από κοινού από τις 17 χώρες της ευρωζώνης, λέγοντας πως αυτή είναι η “οδός προς μια ένωση χρέους”.
 
“Βάζεις όλο το χρέος σ’ ένα τσουβάλι και καθιστάς κοινά για όλους τα επιτόκια, τα οποία είναι ο μοναδικός δείκτης στην ευρωζώνη. Αυτή είναι σίγουρα η εσφαλμένη απάντηση”, τόνισε.
 
Όμως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την “ικανοποίησή” της για την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.
 
“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληροφορήθηκε με ικανοποίηση την ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη νομιμότητα της χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς την Ελλάδα”, η οποία “επιβεβαιώνει ότι είναι συμβατά με το γερμανικό σύνταγμα τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Αρενκίλντε.
 
Η εκπρόσωπος εξέφρασε επίσης αισιοδοξία για τη συνέχεια, παρά το γεγονός ότι το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας αποφάνθηκε επίσης πως το εθνικό κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει “κατά περίπτωση κάθε μέτρο αρωγής μεγάλης σημασίας” το οποίο λαμβάνει η χώρα, μια απόφαση που πιθανολογείται ότι θα επιβραδύνει στο μέλλον τα ευρωπαϊκά σχέδια αρωγής σε επείγουσες καταστάσεις.
 
“Έχουμε εμπιστοσύνη στους γερμανικούς δημοκρατικούς θεσμούς και δεν έχουμε αμφιβολία όσον αφορά την ικανότητά τους να σεβαστούν την ετυμηγορία διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να δρουν με αποφασιστικό τρόπο” έναντι της κρίσης, υπογράμμισε η εκπρόσωπος.
 
Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε