Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Ηλεκτρονικές δηλώσεις για καταβολή, σε δόσεις, του ΦΠΑ από επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Το ποσό της πρώτης δόσης πρέπει να είναι τουλάχιστον το 40% του χρεωστικού υπολοίπου και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 300 ευρώ.

Πάνω από 7.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις για την καταβολή του ΦΠΑ σε δόσεις έχουν υποβληθεί από επαγγελματίες και επιχειρήσεις, κάνοντας χρήση των διατάξεων του νέου φορολογικού νόμου που έχουν τεθεί σε ισχύ, με την εφαρμογή από τις 14 Ιουλίου 2011 της ειδικά διαμορφωμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο TAXIS.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, έχουν υποβληθεί μέσω της νέας εφαρμογής 79 χιλιάδες δηλώσεις, από τις οποίες 7.042 αφορούν καταβολή σε δόσεις.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, στην ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι υπόχρεοι που επιθυμούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος καταβολής του χρεωστικού υπολοίπου σε δόσεις πρέπει οπωσδήποτε, πριν ολοκληρώσουν την υποβολή της περιοδικής δήλωσης, να συμπληρώσουν το ποσό της πρώτης δόσης στο πεδίο με κωδικό 521 του νέου εντύπου Φ2.

Το ποσό της πρώτης δόσης πρέπει να είναι τουλάχιστον το 40% του χρεωστικού υπολοίπου και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 300 ευρώ. Όταν έχει συμπληρωθεί το ποσό της πρώτης δόσης η «ταυτότητα πληρωμής», με την οποία γίνεται η καταβολή στις τράπεζες, αφορά μόνο στο ποσό αυτό. Το υπόλοιπο ποσό προσαυξημένο κατά 2% καταβάλλεται το πολύ σε δύο μηνιαίες δόσεις στο τμήμα εσόδων της ΔΟΥ.

Όπως διευκρινίζεται, οι φορολογούμενοι που θέλουν να χρησιμοποιούν τη δυνατότητα καταβολής Φ.Π.Α. σε δόσεις πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι, αν δεν καταβληθεί εμπρόθεσμα μια δόση, στερούνται του δικαιώματος καταβολής του φόρου σε δόσεις, για την τρέχουσα και την επόμενη κάθε φορά διαχειριστική περίοδο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε