Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Ισπανική λύση στο ελληνικό πρόβλημα; – Ελπίδες για αλλαγή στο μνημόνιο μετά την απόφαση για την Ισπανία

Ισπανική λύση στο ελληνικό πρόβλημα; – Ελπίδες για αλλαγή στο μνημόνιο μετά την απόφαση για την Ισπανία

– 100 δισ. στις τράπεζες χωρίς να επιβαρύνεται το κρατικό χρέος
– Η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει ανάλογη ρύθμιση
– Γαλλικό “ματ” στις αντιδράσεις των Γερμανών

Υπό τον φόβο διάχυσης της κρίσης χρέους οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να δώσουν ένα δάνειο με πολύ ευνοϊκούς όρους για τη διάσωση των Ισπανικών τραπεζών το οποίο ωστόσο δεν συνοδεύεται από μνημόνιο και μέτρα λιτότητας, ενώ ταυτόχρονα δεν “γράφεται” και στο κρατικό χρέος.

Από μόνη της η λύση αποτελεί ευκαιρία για κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία να ζητήσουν με βάση την αρχή της ισότητας στην Ε.Ε. ανάλογη ρύθμιση και για τις ίδιες.

Ήδη οι Ιρλανδοί έχουν ζητήσει τροποποίηση του δικού της μνημονίου και για πολλούς αυτό αποτελεί το πρώτο παράδειγμα και για τη χώρα μας.Σύμφωνα μάλιστα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» που επικαλείται δηλώσεις Ιρλανδού αξιωματούχου, που δεν κατονομάζεται, μετά τη συμφωνία για την Ισπανία στο Eurogroup του Σαββάτου, το Δουβλίνο εξέφρασε την βούλησή του να επαναδιαπραγματευθεί το δικό του μνημόνιο.

“Στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία παρόμοια με εκείνη της Ισπανίας” αναφέρει ο αξιωματούχος

Ειδικά από τη στιγμή που για πρώτη φορά η Ευρώπη δεν ακολούθησε τη γερμανική γραμμή. Παρά τις αντιδράσεις στο Eurogroup του Γερμανού υπουργού Οικονομικών φαίνεται πως ήταν καταλυτικής σημασίας η παρέμβαση του Γάλλου ομολόγου του προς την κατεύθυνση να μην συνοδευτεί το πακέτο στήριξης των ισπανικών τραπεζών από πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ένα μνημόνιο δηλαδή και για την Ισπανία.

“Πίεσα να μην επιβληθούν μέτρα λιτότητας” δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ανοίγοντας το δρόμο, λένε πολλοί, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις άλλες χώρες που έχουν ζητήσει βοήθεια να ζητήσουν κάποιου είδους επαναδιαπραγμάτευση των όρων.

Η λύση για την Ισπανία έφερε ανακούφιση στις αγορές δίνοντας μια γενικότερη ανάσα στην ευρωζώνη, ωστόσο ακόμη είναι νωρίς, καθώς μένει να αποδειχθεί εαν η Ισπανία θα καταφέρει τα 80 με 100 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της να τα αποσυνδέσει από το κρατικό χρέος.

Οι ελληνικές τράπεζες μετά τη μερική ανακεφαλαιοποίησή τους έχουν καταφέρει να να λειτουργούν με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 8% πετυχαίνοντας έτσι να μπορούν να δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ με ευνοϊκά επιτόκια.

Ωστόσο όσο τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής μένουν “στον αέρα” στο ίδιο καθεστώς μένουν και όλα τα υπόλοιπα που αφορούν στην βοήθεια προς τη χώρα μας.

Παρά όλα αυτά και παρά τη λέξη μνημόνιο που αναφέρεται στη λύση που επιλέχθηκε για την Ισπανία υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που δεν περνούν απαρατήρητες.

Η Ισπανία δεν κλήθηκε να πάρει επιπλέον μέτρα παρά το γεγονός ότι ζήτησε βοήθεια για το ίδιο ακριβώς λόγο για τον οποίο ζήτησε και η Ιρλανδία στην οποίο άμως επιβλήθηκαν, όπως και στην Ελλάδα πολύ αυστηρά μέτρα.

Παράλληλα στην Ισπανία δόθηκε τους προηγούμενους μήνες το δικαίωμα χαλάρωσης του στόχου για τη μείωση του ελλείμματος το 2012 κατά μισή μονάδα, αλλά το δικαίωμα για επιμήκυνση κατά 12 μήνες του στόχου για την επαναφορά του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ (θα γίνει το 2014 αντί για το 2013).

Πλέον φαίνεται να διαμορφώνεται ένα κλίμα που ευνοεί διεκδικήσεις από την πλευρά των άλλων μνημονικών χωρών, και κυρίως για την Ελλάδα, τουλάχιστον ως προς την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Διαβάστε επίσης:
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το “γρίφο με τις αποδείξεις” για να μην πληρώσετε έξτρα φόρους

“Απερίσκεπτη θεραπεία” το μνημόνιο που μπορεί να στείλει “τον ασθενή” στο θάνατο

Σόιμπλε: σε ένα χρόνο και.. βλέπουμε ο φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε