Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ισχνή μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ αλλά δημιουργεί αισιοδοξία

Εντός του Δεκεμβρίου, οι εργοδότες στις ΗΠΑ δημιούργησαν 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Τα σημερινά επίσημα στοιχεία για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι, συγχρόνως, “καλά νέα για την ίδια την ομοσπονδιακή οικονομία, αφού ανανεώνουν τις ελπίδες εκατομμυρίων ‘νοικοκυριών’, για την πρόσληψη ενός μέλους τους”, τώρα που παρατηρείται η χωρίς διάλλειμμα συρρίκνωση του ποσοστού των ανέργων, διατρανώνει το οικονομικό επιτελείο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, δέκα μήνες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Πλέον το ποσοστό ανέργων περιορίστηκε στο 8,5% (ενα “χαμηλό” που δεν είχε ξαναδιαμορφωθεί, μετά από τον Φεβρουάριο 2009).

Ειδικά από μήνα σε μήνα, από τον Νοέμβριο προς τον Δεκέμβριο του ’11, η κάμψη της ανεργίας είναι ίση με 0,2%, αφού δημιουργήθηκαν κατά τον τελευταίο μήνα του περασμένου έτους –και μάλιστα κυρίως εκτός του δημοσίου τομέα– οριακά 200 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

“Και ο ευρύς δημόσιος τομέας δεν κάνει, πλέον, πολλές απολύσεις”, αναφέρουν τα ίδια στοιχεία. Τέλος, “για όλο το 2011, στις ΗΠΑ η αύξηση της απασχόλησης έφθασε οριακά τη μια εκατοστιαία μονάδα (0,9%)”. Είχαν χαθεί 11,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας…

Το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας υπενθύμισε εξάλλου ότι, στην κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης καταργήθηκαν στις ΗΠΑ 11,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Από αυτές, δέκα μήνες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, οι 5,4 εκατομ.θέσεις έχουν πλέον ξαναδημιουργηθεί.

“Συνεχίζει να ανακάμπτει η οικονομία μας”, σχολίασε σήμερα ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα, ο κ. Αλαν Κρούγκερ. “Εντονότερη ανάπτυξη θα έχει ως συνέπεια ακόμα πιό πολλές δουλειές για τους πολίτες”.

Υπάρχει ο δημόσιος αντίλογος στο διαμορφούμενο από την κυβέρνηση του προέδρου Ομπάμα κλίμα προεκλογικής αισιοδοξίας για το κρίσιμο θέμα της απασχόλησης :

” ‘Eχει αυξηθεί, πολύ αισθητά, ο αριθμός των πολιτών που δεν ενδιαφέρονται, πιά, για το επίδομα ανεργίας και δεν επιθυμούν να καταγράφονται επίσημα ως άνεργοι”, την ώρα μάλιστα που “για τρίτο –στη σειρά– μήνα καθηλώνεται στις 200 χιλιάδες ο αριθμός των νέων προσλήψεων”, όπως αντιτείνουν οικονομικοί παρατηρητές, που μίλησαν στην Ουάσινγκτον σήμερα στο Γαλλικό πρακτορείο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε