Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Ισχυρές ανοδικές τάσεις για το ευρώ

Ισχυρές ανοδικές τάσεις για το ευρώ

Έντονη ανοδική τάση εμφανίζει σήμερα το ευρώ μετά τις ισχυρές πιέσεις που προκάλεσε στο δολάριο η πρόσφατη απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Το ευρώ έσπασε σήμερα το φράγμα των 1,31 δολαρίων αγγίζοντας τα 1,3122 δολάρια. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3095 δολάρια.

Ωστόσο στη συνέχεια το ευρωπαϊκό νόμισμα διόρθωσε ελαφρώς με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται το απόγευμα στα 1,3097 δολάρια από τα 1,2908 δολάρια που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ενίσχυση του ευρώ αποδίδεται εν μέρει στην αποτελεσματικότητα των πρόσφατων μέτρων που εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μάλιστα ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι, εμφανίστηκε αισιόδοξος δηλώνοντας σήμερα από την Κύπρο ότι οι εξαγγελίες έχουν συμβάλλει στην εξομάλυνση της κατάστασης στις αγορές, παρόλο που όπως παρατήρησε ακόμη είναι πολύ νωρίς προκειμένου να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα. Απαιτείται μάλιστα όπως είπε να συνεχιστούν οι προσπάθειες.

Από την άλλη πλευρά οι πιέσεις στο δολάριο συνδέονται ευθέως με την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Κεντρική Τράπεζα.

Η Fed ανακοίνωσε ότι θα διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των συμμετοχών της με ανοιχτές αγορές των 40 δισ. δολαρίων το μήνα σε στεγαστικά δάνεια σε ένα τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης. Η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα μέχρι οι προοπτικές για την αγορά εργασίας να βελτιωθούν ουσιαστικά, όπως ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα σε χθεσινή της ανακοίνωση.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος δεν καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 20,84% από 20,54% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,70% να διαμορφωθεί στο 19,14% από 18,97% χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους σημείωσαν μικρή περαιτέρω πτώση. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,74% από 0,75% χθες, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,62% από 0,64% χθες, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,48% από 0,51%, στο τρίμηνο παρέμεινε στο 0,25%, ενώ στον μήνα διατηρήθηκε στο 0,12%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε