Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το ευρώ

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το ευρώ

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2950 δολάρια από το επίπεδο των 1,2951 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Αρνητικά επηρεάζει το ευρώ η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και η επανεμφάνιση των σεναρίων εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Η αποδέσμευση των 4,2 δισ. ευρώ από την δόση των 5,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα που ενέκρινε αργά χθες το βράδυ το ΕFSF προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις. Έτσι η εκταμίευση των χρημάτων αποσόβησε το κίνδυνο στάσης πληρωμών (με αφορμή την αποπληρωμή ομολόγου που βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) γεγονός που είχε θετικό αντίκτυπο στο ευρώ. Ωστόσο, η παρακράτηση του ενός δισ. ευρώ από τη συγκεκριμένη δόση, ενέτεινε το κλίμα ανησυχίας με αποτέλεσμα να επανέλθουν οι πιέσεις στην αγορά συναλλάγματος.

Το κλίμα αυτό επηρεάζει εξόχως αρνητικά και τα ελληνικά ομόλογα τα οποία υποχωρούν για όγδοη συνεχή ημέρα. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώην μέλος της ΕΚΤ Αξελ Βέμπερ δήλωσε σήμερα ότι ο «κίνδυνος για μία άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδος δεν έχει εκλείψει».

Στη δευτερογενή αγορά στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 8 εκατ. Ευρώ, τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν εντολές πώλησης. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έφθασε σήμερα το 24,55% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου (με απόδοση 1,53%) να διευρυνθεί 23,02%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους κινήθηκαν πτωτικά. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,27%, στη διάρκεια των 9 μηνών διατηρήθηκε στο 1,13% στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,97% στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,69% ενώ μήνας παρέμεινε στο 0,39%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε