Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ισχυρές πιέσεις στο ευρώ δια χειρός Γερμανίας

Πιέσεις δέχεται σήμερα το ευρώ μετά τις γερμανικές αντιδράσεις για την έκδοση ευρωομολόγων.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,3328 δολάρια από το επίπεδο των 1,3364 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στη διάρκεια της ημέρας το ευρώ υποχώρησε μέχρι το επίπεδο των 1,3324 δολ. Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3373 δολάρια.

Η διαφωνία της καγκελαρίου Μέρκελ στη συνάντηση που είχε με Σαρκοζί, Μόντι στην έκδοση ευρωομολόγων αναζωπύρωσε τις ανησυχίες των επενδυτών για το ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης. Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι η έκδοση ευρωομολόγων στη φάση αυτή θα «έστελνε λανθασμένα μηνύματα», δείχνοντας έτσι την αντίθεση της σε μία τέτοια λύση, την οποία όμως οι αναλυτές θεωρούν ότι είναι ενδεδειγμένη και αποτελεσματική.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ δεν υπήρξαν και σήμερα συναλλαγές. Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς υποχώρησε στο 15,70% με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς να διαμορφώνεται στο 15,70% έναντι 2,19% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2,03%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 1,86%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 1,70%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,47%, ενώ ο μήνας διατηρήθηκε στο 1,19%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε