Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Ισχυρότατες πιέσεις στο ευρώ από το δολάριο

Ισχυρότατες πιέσεις στο ευρώ από το δολάριο

Υποχωρεί σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το φάντασμα του αποπληθωρισμού συνεχίζει να πλανάται στην ευρωζώνη.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,1234 δολ. από το επίπεδο των 1,1271 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Πιέσεις άσκησε σήμερα στο ευρώ η ανακοίνωση για το δείκτη τιμών χονδρικής, ο οποίος έδειξε ότι οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν τον Ιούλιο, για δεύτερο συνεχή μήνα, στην ευρωζώνη. Η εξέλιξη αυτή επανέφερε στο προσκήνιο τον προβληματισμό για το κατά πόσο η ευρωζώνη έχει ξεφύγει απο τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.

Τυχόν υποχώρηση του πληθωρισμού αναμένεται να έχει και μία θετική εξέλιξη στην αγορά ομολόγων. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Peter Praet δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να επεκτείνει ή ακόμη και να διευρύνει το πρόγραμμα αγορά ομολόγων (από το οποίο εξαιρείται προς το παρόν η Ελλάδα) στην περίπτωση που ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εκτροχιαστεί.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ δεν καταγράφηκαν ούτε σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του 10ετους ομολόγου διατηρήθηκε στο 9,18% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,81% να διαμορφωθεί στο 8,37% απο το 8,36% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους υποχώρησε οριακά στο 0,160% από 0,161%, στη διάρκεια των 9 μηνών υποχώρησε στο 0,090% από το 0,091, στο εξάμηνο παρέμεινε στο 0,039%, στο τρίμηνο διατηρήθηκε στο -0,033%, τέλος στο μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,102% από -0,099% που κυμαίνονταν χθες.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1255 δολ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε