Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Ξανά στο στόχαστρο γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι – 90 μεγαλοφειλέτες χρωστούν 35,9 εκατ. ευρώ

Ατελείωτα χρέη και τεράστιες ακίνητες περιουσίες στη “χρυσή” λίστα. Τελεσίγραφο της κυβέρνησης για κατασχέσεις μετά τις 10 Σεπτεμβρίου! Στο στόχαστρο και πάλι γιατροί, μηχανική και δικηγόροι

Συνολικά 90 φορολογούμενοι πρόκειται να λάβουν μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου… ραβασάκι από την εφορία για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Πρόκειται για μεγαλοφειλέτες που έχουν «φεσώσει» το ελληνικό δημόσιο 35,9 εκατ. ευρώ, την ώρα που κατέχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 176,5 εκατ. ευρώ.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά όπως προέκυψε από τη διασταύρωση των στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ο καθένας εξ αυτών χρωστάει περισσότερα από 200.000 ευρώ και συνολικά διαθέτουν 917 ακίνητα σε όλη την επικράτεια με σχέση οφειλής/αξία ακίνητης περιουσίας: 1/1,5 τουλάχιστον.

Η κυβέρνηση θέτει τελεσίγραφο στους φοροφυγάδες και τους απειλεί με κατάσχαση της ακίνητης περιουσίας τους. Αν οι 90 μεγαλοοφειλέτες δεν φροντίσουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, τότε έρχονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Ταυτόχρονα, όσοι δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση εξόφλησης καλούνται στις ΔΟΥ για προσωρινό έλεγχο.

Δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί και… ακίνητοι οι επόμενοι στόχοι

Και αυτή φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή. Μετά τους επώνυμους και εκείνους που ζουν τη… dolce vita, στο στόχαστρο μπαίνουν γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί.

Αυτοί οι επόμενοι στόχοι των διασταυρώσεων φορολογικών στοιχείων τις οποίες θα πραγματοποιήσει άμεσα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με το γενικό γραμματέα πληροφοριακών συστημάτων Δ. Σπινέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διασταυρώσεις θα αφορούν τα ακόλουθα:

– για τους γιατρούς θα διασταυρώνονται τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία και αυτά που προκύπτουν από τις αμοιβές που δηλώνουν τα νοσοκομεία, στα οποία εργάζονται

– για τους δικηγόρους θα γίνεται διασταύρωση των εισοδημάτων τους με τα στοιχεία που προκύπτουν από τους δικηγορικούς συλλόγους, σχετικά με τα έξοδα παραστάσεων και τα παράβολα

– για τους μηχανικούς θα γίνονται διασταυρώσεις των εισοδημάτων τους με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα Επιμελητήρια για τις αμοιβές τους.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν και οι διασταυρώσεις που αφορούν την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων. Για το λόγο αυτό, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα διασταυρώσει τα στοιχεία για τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων που έχει στη διάθεση της με τα αντίστοιχα στοιχεία που δηλώνουν οι φορολογούμενοι.

Έτσι, εκτιμάται ότι θα εντοπισθούν και περιπτώσεις ακινήτων που ενώ δηλώνονται ως κενά στην πραγματικότητα αξιοποιούνται και προσφέρουν ενοίκιο στους ιδιοκτήτες τους, το οποίο δεν δηλώνεται.

Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να εντοπίσει φορολογούμενους που δηλώνουν λιγότερα τετραγωνικά για ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους προκειμένου να αποφύγουν το ΕΤΑΚ, αλλά και τα τεκμήρια.

Διαβάστε επίσης
Άλλα έπαιρναν, άλλα δήλωναν – Εκτεταμένη και η φοροδιαφυγή στελεχών
Έφοδος 250 “ράμπο” για βίλες, σκάφη και ΦΠΑ – Στο στόχαστρο και η επώνυμη φοροδιαφυγή

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε