Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Ξεκινά το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον»

Ξεκινά το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον»

Στο εν λόγω πρόγραμμα εξασφαλίζονται νέες θέσεις εργασίας, εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του κόστους θέρμανσης των κατοικιών

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον» αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, προβλέπει επιδοτήσεις για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες με δάνεια με επιδότηση επιτοκίου, απευθείας επιχορήγηση 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού, 100% επιχορήγηση του κόστους ενεργειακής επιθεώρησης καθώς και έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα έως 2.500 ευρώ (διπλασιάζεται η μείωση του φόρου).

Την εν λόγω ανακοίνωση έκανε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Προϋπόθεση για συμμετοχή είναι η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης, ενώ ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.

Επιλέξιμες κατοικίες είναι οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες (εφόσον αποτελούν κύρια κατοικία για το 50% των ιδιοκτητών) και μεμονωμένα διαμερίσματα υπό προϋποθέσεις που αφορούν το σύστημα θέρμανσης, τα οποία χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία.

Όλες οι κατοικίες πρέπει να φέρουν οικοδομική άδεια πριν την 1/1/1980 και να βρίσκονται σε περιοχή με τιμή ζώνης ίσης ή μικρότερης των 1.500 ευρώ / τ.μ.

Η επιχορήγηση κατά 100% του κόστους της ενεργειακής επιθεώρησης (1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο) αφορά τις προτάσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενώ το ύψος των επιτοκίων θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και το μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Η επιδότηση του επιτοκίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ανέρχεται στο 5%, με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο να πλησιάζει το 1%.

Δεν υπάρχουν έξοδα φακέλου και για όποιες αιτήσεις απορριφθούν, οι ιδιοκτήτες δεν θα κληθούν να πληρώσουν τίποτα στις τράπεζες.

Σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη, με το εν λόγω πρόγραμμα εξασφαλίζονται νέες θέσεις εργασίας, εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του κόστους θέρμανσης.

Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων εκτιμάται ότι η κατανάλωση ενέργειας θα μειωθεί κατά 60%, ενώ το όφελος του καταναλωτή υπολογίζεται ότι θα είναι στα 1,600 ευρώ, ετησίως.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε