Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Συννεφιά 12 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Ξεκινούν έρευνες για πετρέλαιο σε 18 σημεία της Ελλάδας

Ξεκινούν έρευνες για πετρέλαιο σε 18 σημεία της Ελλάδας
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 01.12.2010 | 10:53
Πρώτη δημοσίευση: 01.12.2010 | 10:53

“Φυσικό αέριο για να κινήσει και να ζεστάνει ολόκληρη την Ευρώπη για 30 χρόνια” υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο λένε οι επιστήμονες, ενώ στον ελλαδικό χώρο τα κοιτάσματα πετρελαίου

που είναι “σπαρμένα” στο Αιγαίο και τη Δυτική Ελλάδα αρκούν για να εξασφαλίσουν την αυτονομία της χώρας.

10 συνολικά κοιτάσματα πετρελαίου έχουν εντοπιστεί στο Αιγαίο, στα δυτικά έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα στον Πατραϊκό και το Μεσσηνιακός Κόλπο, το Β. Ιόνιο, την Ήπειρος και την Αιτωλοακαρνανία.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα νέα στοιχεία που οδηγούν τις έρευνες στα Γρεβενά, τη Θεσσαλονίκη αλλά και στη χερσαία περιοχή της Δυτικής Θράκης.

Ήδη θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επόμενη κίνηση για την εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή του Μπαμπουρα στο Θρακικό πέλαγος. Τα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί εκεί εξηγούν και το... ενδιαφέρον αλλά και τις διαρκείς προκλήσεις τις Τουρκίας στην περιοχή.

Τα κοιτάσματα του Πρίνου είναι σε όλους γνωστά, έχουν “δώσει” μέχρι σήμερα 116 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο και 850 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο, οι επιστήμονες μιλούν πλέον για ακόμη “δέκα Πρίνους” στο Αιγαίο.

Άμεσα αναμένεται να κινηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης για έρευνες φυσικού αερίου Νότια της Κρήτης όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα φυσικού αερίου, όμως εξίσου πιθανή είναι μια ανάλογη κίνηση στα Βόρεια της Κέρκυρας. (Αυτή είναι και η εξήγηση για την εμπλοκή στο θέμα του καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας)

Ήδη οι πληροφορίες μιλούν για έντονο ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων εταιρειών για την περιοχή των Οθωνών.

Ωστόσο εκτός από δύο με τρεις (το πολύ) περιοχές στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 2000 γεωτρήσεις για τις απαραίτητες μετρήσεις. Διαδικασία που εκτός από χρόνο απαιτεί και πολύ χρήμα.

Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί ωστόσο η Κύπρος που ακολούθησε την διαδικασία “non exclusive surveys” δηλαδή δόθηκε η άδεια σε εταιρείες να κάνουν τις έρευνες με δικά τους έξοδα και στη συνέχεια να τις εμπορεύονται σε εταιρείες προκαλώντας το ενδιαφέρον της αγοράς. Έτσι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πλήρωσε το παραμικρό.

Η Κύπρος ωστόσο είχε καιρό πριν προχωρήσει και σε μια ακόμη πιο σημαντική κίνηση, είχε οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορά της, τη λεγόμενη αποκλειστική οικονομική ζώνη με τους γείτονές της προς τα δυτικά και τα νότια και έτσι προέκυψαν οι έρευνες και ο εντοπισμός κοιτασμάτων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης:
Κοιτάσματα πετρελαίου στο Ιόνιο-Άδειες σε ιδιώτες για νέες έρευνες
“Η Κρήτη θα σώσει την Ελλάδα από την κρίση”-Εντοπίστηκαν τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου

   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook