Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ξεπέρασε τα 3 δις ευρώ το έλλειμμα τον Ιανουάριο

Ξεπέρασε τα 3 δις ευρώ το έλλειμμα τον Ιανουάριο
Εκατοντάδες φορείς του Δημοσίου που έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια την υποχρέωση τους να στείλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα οικονομικά τους στοιχεία απειλούνται με διακοπή της επιχορήγησης πό τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν θα μπορούν να καταβάλουν τη μισθοδοσία στους εργαζόμενους.
 

Στα 3,061 δις ευρώ έφτασε το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης τον Ιανουάριο σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
 
Η κεντρική κυβέρνηση παρουσίασε έλλειμμα 3,286 δις ευρώ, ενώ τα νομικά πρόσωπα εμφάνισαν πλεόνασμα 174 εκατ. ευρώ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση παρουσίασε πλεόνασμα 77 εκατ. ευρώ ενώ έλλειμμα 26 εκατ. ευρώ εμφάνισαν τα ασφαλιστικά ταμεία.
 
Από τα στοιχεία που απέστειλαν στο Γενικό Λογιστήριο όλοι οι φορείς του Δημοσίου προκύπτει ότι το σύνολο των υποχρεωσεών τους στις 31/1/2011 ανέρχονταν σε 4,062 δις ευρώ έναντι 4,961 δις ευρώ στις 31/12/2010.
 
Από τις υποχρεώσεις αυτές τα 1,474 δις ευρώ αφορούν σε χρέη νοσοκομείων, τα 2,090 δις ευρώ σε υποχρεώσεις των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, τα 329 εκατ. σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 167,8 εκατ. ευρώ σε λοιπά νομικά πρόσωπα.
 
Όμως 234 φορείς του δημοσίου δεν απέστειλαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα οικονομικά τους στοιχεία για το μήνα Φεβρουάριο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με διακοπή της επιχορήγησης που λαμβάνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 
Αν οι φορείς αυτοί δεν καταβάλλουν τα στοιχεία τους έως τις 12 Απριλίου θα δεσμευθεί το 50% της επιχορήγησης τους από τον κρατικό προϋπολογισμό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταβάλουν τη μισθοδοσία στους εργαζόμενους.
 
Προβλέπονται ακόμη κυρώσεις στον Πρόεδρο η Γενικό Διευθυντή των φορέων αυτών, δηλαδή πρόστιμο επί του μισθού ή αποζημιώσής του, εάν εντός 15 ημερών από τη λήψη της προθεσμίας υποβολής των στοιχείων αυτών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν ενημερώσει εγγράφως για τους λόγους της μη αποστολής.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε