Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Ξεπέρασε το 10% η ανεργία στη Γαλλία

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια γάλλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάντασμα της ανεργίας.

Το ποσοστό της ανεργίας ξεπέρασε στη Γαλλία το συμβολικό όριο του 10% του ενεργού πληθυσμού το τέταρτο τρίμηνο του 2009, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 χρόνων, σύμφωνα με τα ποσοστά που δημοσιεύθηκαν σήμερα από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας (Insee). 

“Στη μητροπολιτική Γαλλία (εκτός των υπερπόντιων διαμερισμάτων) το ποσοστό ανεργίας εφτασε το 9,6%, δηλαδή περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι. Αυξήθηκε κατά 0,5 μονάδα σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2009 και βρίσκεται στα ίδια ποσοστά με το 1999”, ανακοίνωσε η Insee. Υπολογίζοντας και τα υπερπόντια διαμερίσματα το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 10%.

Στην προηγούμενη έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2009, η Insee εκτιμούσε ότι το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία δεν θα περνούσε το όριο του 10% μέχρι τον Ιούνιο του 2010. 

Η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ και ο υφυπουργός Εργασίας Λορέν Βοκιέ δήλωσαν σήμερα ότι “λαμβάνουν υπόψη τους αυτήν την αύξηση της ανεργίας (…) που παρουσιάστηκε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς”. Αλλά πρόσθεσαν ότι “εδώ και 2 χρόνια η αγορά εργασίας στη Γαλλία ανθίσταται καλύτερα στην κρίση απ’ ό,τι συμβαίνει στους περισσότερους εταίρους μας”. 

Στις 25 Ιανουαρίου ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υποσχέθηκε στους Γάλλος μείωση της ανεργίας “τις εβδομάδες και τους μήνες που έρχονται”. 

   

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε