Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Ξεπέρασε το “φράγμα’ των 1,30 το ευρώ

Ξεπέρασε το “φράγμα’ των 1,30 το ευρώ

Ανακάμπτει σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου “καταρρίπτοντας το φράγμα” των 1,30.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3041 δολάρια από το επίπεδο των 1,2936 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3046 δολάρια.

Η άνοδος του ευρώ αποδίδεται στην προσδοκία για άμεση ένταξη της Ισπανίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η κυβέρνηση της Ισπανίας τηρεί στάση αναμονής μέχρι οι ευρωπαίοι εταίροι αποσαφηνίσουν τους όρους του πακέτου βοήθειας. Το κλίμα για το ευρώ ευνόησε και η βελτίωση του δείκτη επενδυτικού κλίματος (ZEW Index of investor and analyst expectations) στη Γερμανία.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αυξάνονται καθημερινά οι ενδείξεις για την ανάκαμψη της οικονομίας το 2013. Σήμερα ανακοινώθηκε αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,4% το Σεπτέμβριο μετά από μία υποχώρηση του κατά 1,4% τον Αύγουστο.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκε σήμερα μία συναλλαγή ύψους 1 εκατ. ευρώ η οποία αντιπροσώπευε εντολή πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε περαιτέρω οριακά στο 17,57% από στο 17,58% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,54% να διαμορφωθεί στο 16,03% από 16,13% χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,65%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,53%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,41%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,21%, ενώ στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,11%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε