Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Και όμως ο Ο.Ρεν μας βρίσκει εκτός στόχων! Συναγερμός για την 5η δόση

– Παρά τις διαψεύσεις Γ.Παπακωσταντίνου και ΔΝΤ ο κοινοτικός επίτροπος είπε πως ξεφύγαμε από το σχέδιο
– Σαφέστατος για την 5η δόση ”ότι πει το πόρισμα της τρόικας”
– ”Καυτός Ιούνιος, ή θα΄ναι η αρχή του τέλους της κρίσης ή…”
– Ξανα-απαιτεί συναίνεση από τη Ν.Δ. – ”Αντί να κυνηγάτε τη φοροδιαφυγή φλυαρείτε για αναδιάρθρωση”
– Τέλος της εβδομάδας το πόρισμα των ελεγκτών

Μετά το σάλο πως δεν τα είπε έτσι ο Ρεν στο Spiegel και τις διαψεύσεις από ΔΝΤ και Γ.Παπακωσταντίνου, στη συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα αποδεικνύεται πως ο Ρεν το είπε ξεκάθαρα.
 

Στην επίμαχη συνέντευξη στο Spiegel, που δημοσιεύεται σήμερα, ο Φινλανδός επίτροπος δηλώνει κατηγορηματικά πως η κυβέρνηση ξέφυγε από όσα είχαν συμφωνηθεί το χειμώνα : ” Το Φεβρουάριο προειδοποιήσαμε την Ελλάδα για ορισμένους κινδύνους. Από τότε, η Αθήνα έχει αποκλίνει κάπως από το αρχικό σχέδιο εξυγίανσης”.

 
Ο Όλι Ρεν συντηρεί το θρίλερ για την καταβολή της 5ης δόσης λέγοντας πως θα αποφασιστεί από την έκθεση της τρόικας.
 
Με όσο αυστηρό τόνο του επιτρέπεται λόγω θέσης, ο Όλι Ρεν ουσιαστικά κατηγορεί την κυβέρνηση πως αντί ναχτυπήσει τη φοροδιαφυγή και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, έχασε χρόνο συζητώντας για αναδιάρθρωση: ” Οι Έλληνες άρχισαν να συζητούν για αναδιάρθρωση. Αυτό φρέναρε την ορμή τους να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για παράδειγμα, δεν εφαρμόστηκε με την επιτυχία που έπρεπε”.
 
Με ευγενική διατύπωση μας λέει να ξεχάσουμε την επιστροφή στις αγορές το 2012 και επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα της συναίνεσης :”Tο καίριο ερώτημα είναι εάν η πολιτική τάξη της Ελλάδας έχει τη θέληση να πετύχει αυτόν το στόχο και αν η κοινωνία διαθέτει αρκετή αντοχή. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή”.
 
”Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για μακρές διαπραγματεύσεις”, τονίζει ο κ. Ρεν σε νέες του δηλώσεις στην ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. Ο κ. Ρεν θεωρεί επιβεβλημένο να τηρήσουν όλα τα κόμματα εποικοδομητική στάση στηρίζοντας το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ζητά η ΕΕ και το ΔΝΤ και την υλοποίησή του.
 
”Η Ελλάδα πρέπει πρωτίστως να πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού για το 2011, να δρομολογήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να επιτύχει μια διακομματική συμφωνία για την στήριξη του προγράμματος βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ”, λέει ο κ. Ρεν. Οι αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα περικοπών είναι τεστ για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. ”Όλα τα κόμματα και όλοι οι πολίτες πρέπει να καταβάλουν το μερίδιό τους” λέει ο κ. Ρεν.
 
Ο επίτροπος επισημαίνει ότι ”ο Ιούνιος είναι ο κρίσιμος μήνας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Τις επόμενες εβδομάδες έχουμε μπροστά μας καθοριστικές αποφάσεις. Ο μήνας Ιούνιος μπορεί να είναι η αρχή του τέλους της κρίσης, ή μία χαμένη ευκαιρία, εάν η Ευρωζώνη οδηγηθεί σε μια φάση νέας σοβαρής κρίσης με αρνητικές, αλυσιδωτές αντιδράσεις στο χρηματοοικονομικό σύστημα και κίνδυνο επέκτασης και σε άλλες χώρες. Τον Ιούνιο είτε θα λύσουμε τα προβλήματα είτε θα χάσουμε την ευκαιρία”.

Βερολίνο: Τέλος της εβδομάδας το πόρισμα της τρόϊκας

Η “Τρόικα”, θα παραδώσει “πιθανώς στο τέλος της εβδομάδας” τα συμπεράσματά της για τη χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Ως τώρα δεν είχε ανακοινωθεί επίσημη ημερομηνία για την παράδοση της έκθεσης αυτής της αποστολής των εμπειρογνωμόνων.
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου διευκρίνισε πως τα συμπεράσματα της τρόικας θα συζητηθούν κατά τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών που θα γίνει στις 6 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.
 

Διαβάστε επίσης :
 

Το ΔΝΤ διαψεύδει το Spiegel ότι “η Ελλάδα εκτός στόχων”
”Δώσαμε στους Έλληνες 110 δισ. και αυτοί χαλάρωσαν”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε