Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Και τώρα η … σειρά Ιταλίας, Ισπανίας

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Όλοι μιλούν για επώδυνες διαπραγματεύσεις, αλλά δεν αναφέρονται στην Ελλάδα. Το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους όσο και αν πόνεσε τους δανειστές μας δεν είναι τίποτε σε αυτό που υπάρχει κίνδυνος να επακολουθήσει με τις δύο απ’ τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Η ουσία της χθεσινής απόφασης βρίσκεται για την Ευρώπη στη διάθεση του αστρονομικού ποσού (για εμάς τους κοινούς θνητούς) του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ την πρόληψη της μετάδοσης της κρίσης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έκανε λόγο για “αξιόπιστη” και “φιλόδοξη” συμβιβαστική λύση , ενώ η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μίλησε για “σημαντική πρόοδο”.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αγγελα Μέρκελ δήλωσε: “Πιστεύω ότι κατορθώσαμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και ότι πράξαμε ό,τι έπρεπε να πράξουμε για το ευρώ”.

Οι χώρες της ευρωζώνης επέλεξαν έναν μηχανισμό που θα επιτρέψει την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας χωρίς να αυξηθεί η συμβολή των χωρών, μέσω μόχλευσης, η οποία συνίσταται στην εφαρμογή ενός συστήματος εγγύησης πιστώσεων για να εξασφαλισθεί ένα μέρος των ζημιών που μπορεί να υπάρξουν για τους επενδυτές, ως κίνητρο για την αγορά χρέους χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.

Στον υπάρχοντα μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προστεθεί ένα “εργαλείο”, συνδεδεμένο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα δέχεται τη συμβολή αναδυομένων οικονομικών δυνάμεων , όπως η Ρωσία και η Κίνα. Προς το παρόν, δεν είναι δυνατή η αποτίμηση αυτού του συμπληρωματικού μηχανισμού.

Όλα αυτά βέβαια, ακόμη κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι θα εκληφθούν από τις αγορές ως βιώσιμη λύση για χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Όλον αυτόν τον τελευταίο καιρό οι αγορές ήταν αυτές που έστελναν το μήνυμα ότι θα χρειαστούν ακριβώς τα διπλάσια χρήματα, δύο τρισεκατομμύρια, ίσως και παραπάνω.

Εδώ σημαντικός θα είναι και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία θα πρέπει να συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα χωρών με πρόβλημα ώστε να προληφθεί η εκτίναξη των επιτοκίων.

Διαβάστε επίσης:
Κλείδωσε η συμφωνία – Μείωση 50% του ελληνικού χρέους και μόνιμη εποπτεία

Απίστευτο παρασκήνιο – Σαρκοζί προς Νταλάρα: ποιος είστε κύριε;

“Μόνιμη η τρόικα στην Ελλάδα, αλλά… εμείς παίρνουμε αποφάσεις”

Κινδύνευσε η ζωή δυο συνεργατών του Γ. Παπανδρέου λόγω πίεσης και άγχους

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε