Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Και τώρα οι τράπεζες πρέπει να ρίξουν χρήμα στην αγορά

– Μετά την επιτυχία τους στα χθεσινά σκληρά ευρωπαικά τεστ, πρέπει να ανοίξουν στη στρόφιγγα και να χρηματοδοτήσουν ξανά την αγορά.
– Μόνη εξαίρεση η Αγροτική, που τη βούλιαξαν οι πολιτικές αμάρτιες και τα τρακτέρ.


Τα αποτελέσματα των stress- test πρέπει να αποτελέσουν σημείο αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας. Η οικονομική ανάπτυξη βασίζεται πάντα σε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα και οι ελληνικές τράπεζες, με εξαίρεση την κρατική ΑΤΕ, που χρησιμοποιήθηκε διαχρονικά για την εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων των εκάστοτε κυβερνήσεων, απέδειξαν οτι είναι ισχυρές και άντεξαν την κρίση.
 
Τα αποτελέσματα πρέπει να αποτελέσουν αφετηρία ώστε οι ελληνικές τράπεζες να αλλάξουν την τακτική που εφαρμόζουν τους τελευταίους 18 μήνες. Θα πρέπει να ρίξουν χρήμα στην αγορά, να ανοίξουν τις στρόφιγγες των ταμείων τους και  να χρηματοδοτήσουν, όχι αλόγιστα αλλα με θάρρος και αίσθημα ευθύνης, την ιδιωτική πρωτοβουλία.
 
Χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις ασφυκτιούν λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Πολλές άλλες έχουν φρενάρει τις επενδύσεις τους λόγω έλλειψης κεφαλαίων. Οι ελληνικές τράπεζες που βρέθηκαν μετα τα τεστ σε αυτή τη θετική κατάσταση εξαιτίας και της βοήθειας που έλαβαν απο το κράτος, πρέπει να ρίξουν αμεσως κεφάλαια στην αγορά.

 

Οι πέντε από τις έξι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να περάσουν στα stress test.
Εξαίρεση η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) που έγινε “σκουπιδοτενεκές” των κυβερνήσεων και τώρα αναγκάζεται να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Κανείς δεν την χειρίστηκε ποτέ σαν τράπεζα αλλά σαν το δικό του “χωράφι” που μπορούσε να “σπέρνει και να θερίζει” όποτε ήθελε. Αυτές τις πολιτικές αμαρτίες πληρώνει τώρα και μαζί με τα τρακτέρ και τα δάνεια την βούλιαξαν ακόμη περισσότερο. Άλλωστε οι συμβιβασμοί που έκανε η εκάστοτε κυβέρνηση μετά τις αγροτικές κιινητοποιήσεις που συχνά χώριζαν τη χώρα στα δύο, φόρτωναν ακόμα περισσότερα με οικονομικά βάρη την Αγροτική Τράπεζα.

Οι υπόλοιπες πέντε ελληνικές τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα, η Πειραιώς, η Eurobank, η Alpha Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πέρασαν με επιτυχία τα τεστ αντοχής, τα οποία σημειωτέον ήταν πολύ πιο σκληρά σε σχέση με τα τεστ των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες αντέχουν παρά τα αντίθετα που έλεγαν οι ευρωπαίοι εταίροι μας. Επίσης επιτυχώς πέρασαν τα τεστ αντοχής η Τράπεζα Κύπρου και η Marfin.

Συγκεκριμένα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δείχνει τη μεγαλύτερη αντοχή συγκεντρώνοντας βαθμολογία 10,1% και ακολουθεί η Alpha Bank με 8,22%, η Eurobank με 8,17%, η Εθνική Τράπεζα με 7,4% και η Πειραιώς με 6%. Σύμφωνα με το πιο δυσμενές σενάριο και την εφαρμογή του σεναρίου δημοσιονομικής αναταραχής, η τράπεζα θα είχε δείκτη Tier 1  4,36%. Η άσκηση υποδηλώνει έλλειμμα ύψους 242,6 εκατ. ευρώ.

Η βαθμολογία των ελληνικών τραπεζών στα τεστ αντοχής

Η ATEbank μετά την αποτυχία στα τεστ αντοχής των τραπεζών  θα χρειαστεί να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, στην οποία αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να μετάσχει και το ελληνικό δημόσιο.

“Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος συζήτησε διεξοδικά με την ΤτΕ τα αποτελέσματα της άσκησης. Ως αποτέλεσμα συμφωνήθηκαν τα εξής: Η τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ώστε να υπερκαλύψει τις μελλοντικές ανάγκες κεφαλαιακής επάρκειας”, ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Τα τέστ πέρασαν επιτυχώς όλες οι ισπανικές, όλες οι ιταλικές, οι γαλλικές, οι πορτογαλικές, οι σουηδικές. Απέτυχε η γερμανική HYPO. Συνολικά σε τεστ υποβλήθηκαν 91 ευρωπαϊκές Τράπεζες  και από αυτές απέτυχαν οι 7.

Εκτός από την ελληνική ΑΤΕ απέτυχαν πέντε ισπανικά ταχυδρομικά ταμιευτήρια- Diada, Espiga, Bianca Civica, Unnim and Cajasur- και η γερμανική Hypo Real Estate.

Σημειώνεται οτι για κάθε χώρα το σενάριο ήταν διαφορετικό. Μάλιστα για την χώρα μας το σενάριο ήταν εκείνο με τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.
Το σενάριο που αφορά στην Ελλάδα προβλέπει αρνητική οικονομική ανάπτυξη -4% το 2010 και -2% το 2011, ανεργία 14% αύξηση των προβλέψεων γιά επισφαλή δάνεια και απομειώσεις 23% στην αξία των κρατικών ομολόγων.

Τι είναι τα stress test

Οι δοκιμασίες αντοχής των τραπεζών επι της ουσίας σενάρια για το πως θα αντιδρούσε η κάθε μια τράπεζα σε μια ενδεχόμενη καταστροφή.

Ετσι, η Επιτροπή Εποπτείας των Ευρωπαϊκών Τραπεζών (CΕΒS) που έχει αναλάβει τις δοκιμασίες στηρίζεται σε ένα «αντίξοο οικονομικό σενάριο», όπως το ότι η αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρώπη είναι μικρότερη κατά 3 μονάδες απ΄ ό,τι προβλέπει η Κομισιόν- το οποίο δηλαδή σημαίνει ύφεση.

Ωστόσο το ερώτημα-«κλειδί» είναι πόσες θα είναι οι δυνητικές απώλειες των τραπεζών από τα κρατικά χρέη. Τα ελληνικά ομόλογα, που θεωρούνται πιο επικίνδυνα, μπορεί να χρειαστεί να «περικοπούν» κατά 20%, ενώ στην άλλη πλευρά τα γερμανικά θα πρέπει να «περικοπούν» σε μονοψήφιο ποσοστό. Αλλά αν η πιθανότητα, π.χ., ελληνικής χρεοκοπίας τεθεί υπερβολικά χαμηλά, τότε οι επενδυτές μπορεί να συνεχίσουν να ανησυχούν για τις δυνητικά κρυμμένες ζημιές. Αντιστρόφως, αν οι υποθέσεις είναι υπερβολικά σκληρές, τότε οι επενδυτές θα αναρωτηθούν από πού οι τράπεζες θα μπορέσουν να αντλήσουν τα αναγκαία κεφάλαια.

Κυβέρνηση για Τράπεζες: Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα

Την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τον ορισμό των συμβούλων για την πρόταση της Πειραιώς, όπως αποφάσισε σήμερα η διυπουργική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, η πρόταση της Πειραιώς θεωρείται από την κυβέρνηση θετική αλλά το τίμημα θεωρείται χαμηλό.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα» αλλά και εναλλακτικές λύσεις πέραν της πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης του κ. Πανταλάκη για «τετραπλή συγχώνευση», ακόμα και το ενδεχόμενο αύξησης της συμμετοχής του Δημοσίου στον τραπεζικό κλάδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Ικανοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος για τις αντοχές των ελληνικών τραπεζών

Υπ.Οικονομικών: Τα αποτελέσματα δείχνουν οτι μπορούμε να αντέξουμε και σε πιο δύσκολες συνθήκες

Η ανακοίνωση της Πειραιώς για τα stress tests

Η ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου για τα stress tests

Η ανακοίνωση της Marfin Popular Bank για τα stress tests

Δήλωση του προέδρου του Τ.Τ. για τα αποτελέσματα των stress tests

Η ανακοίνωση της Eurobank για τα stress tests

Η ανακοίνωση της Alpha Bank για τα stress test

  

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε