Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Καλπάζει το ευρώ έναντι του δολαρίου

Καλπάζει το ευρώ έναντι του δολαρίου

 Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4244 δολάρια.

Σημαντική άνοδο καταγράφει σήμερα το ευρώ ιδιαίτερα μετά την συνέντευξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean Claude Trichet. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 14258 δολάρια από το επίπεδο των 1,4139 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Μετά τη χθεσινή απόφαση της Fed και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean Claude Trichet άφησε να εννοηθεί σήμερα ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την πολιτική ενίσχυση της ρευστότητας. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επιχείρησε, χωρίς επιτυχία ωστόσο, να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για το μέλλον της Ιρλανδικής οικονομίας γεγονός που αποτυπώθηκε στην σημαντική διεύρυνση των περιθωρίων στα ομόλογα όχι μόνο της Ιρλανδίας αλλά και των υπολοίπων “περιφερειακών κρατών” (Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα).

Πάντως η εξασθένιση του δολαρίου (ανάλυση σημερινή της Citigroup προβλέπει ότι το αμερικανικό νόμισμα θα διολισθήσει στο 1,44 έως το τέλος του έτους) στρέφουν επενδυτές σε τοποθετήσεις με υψηλότερες αποδόσεις και κυρίως στα εμπορεύματα. Συνακόλουθα, η αυξημένη ζήτηση – όπως παρατηρείται ήδη στο πετρέλαιο – προκαλεί αύξηση της τιμής τους δημιουργώντας πληθωριστικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία. Για να προλάβουν τον πληθωριστικό κίνδυνο τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed στην παρούσα συγκυρία δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το όπλο των επιτοκίων καθώς μία άνοδο τους θα έθετε σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάπτυξη σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Στη δευτερογενή αγορά αξία ομολόγων εμφανίστηκαν ισχυρές πιέσεις οι οποίες οδήγησαν το περιθώριο στο επίπεδο του 9%. Aναλυτές συνδέουν τις εξελίξεις αυτές όχι μόνο με τα όσα συμβαίνουν στην ευρωζώνη αλλά και στο κλίμα αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει στην ελληνική αγορά το ενδεχόμενο προσφυγής σε πρόωρες εκλογές. Πιο αναλυτικά , η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 164 εκατ .ευρώ εκ των οποίων τα 46 εκατ .ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 118 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 3τές ομόλογο λήξεως 20,03,11 με 52 εκατ. ευρώ, καθώς και στο 6μηνο έντοκο λήξεως με 18-03-11 με 52 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο διευρύνθηκε περαιτέρω στο 8,88% από 8,43% χθες με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 11,29% από 10,84% χθες, έναντι 2,41% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,54% στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,41% στο εξάμηνο στο 1,27% από 1,26% το τρίμηνο στο 1,047% από 1,04% και ο μήνας στο 0,84%.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε