Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Καμπάνα” στη Γερμανία από τον Ζαν Κλωντ Τρισέ – Άνοδος του ευρώ κατά την ομιλία του

Ο κ.Τρισέ χαρακτήρισε επείγουσα την ανάγκη ποιοτικής και ποσοτικής αναβάθμισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των κρατών με προβλήματα χρέους σημαίνοντας συναγερμό στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να ανταποκριθούν άμεσα στη διαδικασία αναμόρφωσης του μηχανισμού.
Η αύξηση του πληθωρισμού  στην ευρωζώνη, ήταν το κύριο θέμα της συνέντευξης τύπου του προέδρου της ΕΚΤ, ο οποίος την απέδωσε στην άνοδο των τιμών στο κλάδο της ενέργειας, όμως εμφανίστηκε σίγουρος ότι οι πληθωριστικές πιέσεις σύντομα θα εκλείψουν και ο πληθωρισμός θα μειωθεί κάτω από το επίπεδο του 2%. Ωστόσο, η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη, δήλωσε ο κ. Τρισέ με την χαρακτηριστική προφορά των αγγλικών του που παραπέμπουν στον επιθεωρητή Κλουζώ.

Ο κ.Τρισέ μπορεί να απέφυγε να σχολιάσει τις αγορές από την ΕΚΤ ομολόγων χωρών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία όμως

χτύπησε όχι απλά καμπανάκι αλλά κουδούνα, ιδίως στη γερμανική κυβέρνηση χωρίς βέβαια να την ονοματίσει, ώστε να καταλάβουν την κρισιμότητα των στιγμών και να άρουν τα εμπόδια για την μεγέθυνση του ευρωπαικού μηχανισμού στήριξης.

Διότι λίγο πριν καθίσει στην καρέκλα του ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης τόνιζε εμφατικά και διόλου τυχαία πως το θέμα της διεύρυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) δεν είναι προς το παρόν στην ατζέντα, και πως ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης είναι απολύτως ικανός αυτή τη στιγμή να ανταποκριθεί στον ρόλο του.

 
Την ώρα της ομιλίας του Τρισέ το ευρώ ενισχυόταν πάνω από 1% έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, φτάνοντας μία ανάσα από το επίπεδο των 1,33 δολαρίων.

 

Νωρίτερα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ διατήρησε το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων στο 1% κάτι που έκανε και η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, κρατώντας τα επιτόκια στο 0,5% με ταυτόχρονη διακοπή της αγοράς ομολόγων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε