Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Κάνει το ”κορόιδο” η ΕΚΤ για το κούρεμα

Κάνει το ”κορόιδο” η ΕΚΤ για το κούρεμα

Στο Παρίσι συνεδριάζουν οι τραπεζίτες που μαζί με το ΔΝΤ πιέζουν την ΕΚΤ να μπει με τη σειρά της στο…κουρείο, ενώ ο Νταλάρα έρχεται αύριο στην Αθήνα.

Με μία δήλωση επιπέδου λαικής αγοράς ο Σόιμπλε φωτίζει πραγματικά τις παρασκηνιακές εξελίξεις σχετικά με το PSI.
Προσέξτε με ποιό τρόπο σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τις νεότερες δηλώσεις Νταλάρα, ότι δηλαδή δεν δέχονται περαιτέρω μείωση των επιτοκίων :
”Αυτά συμβαίνουν σε κάθε παζάρι, δεν χρειάζεται να σας προκαλούν εντύπωση τέτοιες δηλώσεις, εμένα πάντως δεν μου προκαλούν καμία”.

Στο παζάρι λοιπόν έπεσε μία νέα πρόταση, ώστε και τα επιτόκια να μειωθούν κάτω από το 4% και να μπει η Ελλάδα πιο γρήγορα σε ρυθμούς ανάπτυξης, για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος το 2020 :

– Να δεχτεί το IIF μέσο επιτόκιο κοντά στο 3,8%
– Οι τραπεζίτες για να το αποδεχτούν βάζουν και αυτοί όρους, όπως να κουρευτούν τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ, να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή των δανείων της τρόικας προς την Ελλάδα, που και εκείνη με τη σειρά της να ξεπαγώσει με πωλήσεις το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Ουσιαστικά δηλαδή οι τραπεζίτες φαίνονται έτοιμοι να υποστούν κατά τι μεγαλύτερο κούρεμα, εαν και εφόσον η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η Ε.Ε σπρώξουν πιο γρήγορα την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης, βοηθώντας την στην αποπληρωμή δανείων 240 δις ευρώ συνολικά.

Το επιχείρημα φαντάζει απλό.
Αν για παράδειγμα η ΕΚΤ συμμετάσχει στο κούρεμα ανταλλάσσοντας τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί με νέα μακροχρόνια, τότε αμέσως αμέσως το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 14 δις ευρώ.

Σκεφτείτε λένε οι τραπεζίτες του IIF, που συνεδριάζουν υπό τον Νταλάρα στο Παρίσι, το όφελος που θα προκύψει εφόσον αποδεχτεί το ΔΝΤ και η Ε.Ε να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή του πρώτου ελληνικού δανείου των 110 δις ευρώ και του δεύτερου των 130 δις ευρώ.

Και ενώ επισήμως το ΔΝΤ επισήμως αρνείται πως πιέζει την ΕΚΤ να κουρευτεί, οι Financial Times γράφουν κάτι πολύ πιο προωθημένο, πως δηλαδή το ΔΝΤ πιέζει την ΕΚΤ ακόμα και να αγοράσει και άλλα ελληνικά ομόλογα για να μειωθεί το έλλειμμα της χώρας, με το γλαφυρό επιχείρημα : ”Εάν η Ελλάδα δεν χρεοκοπήσει τελικά, το κέρδος θα είναι μεγάλο”.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε