Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Κανένας οίκτος για τους διαβολικούς επενδυτές”

Οι Financial Times αποκαλύπτουν τις παρασκηνιακές πιέσεις ώρες πριν κλείσει η συμφωνία για το PSI, και τονίζει πως ”θα είναι η πρώτη φορά σε 60 χρόνια που κηρύσσει στάση πληρωμών δυτικό έθνος”.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τον χαρακτηριστικό τίτλο : ”Ελλάδα: Απειλεί με στάση πληρωμών τον Απρίλιο”

”Η Ελλάδα απείλησε να κηρύξει στάση πληρωμών σε όσους ομολογιούχους δεν συμμετέχουν στην ανταλλαγή ομολόγων 206 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τις πιέσεις στους πιθανούς αντιρρησίες.

Ο οργανισμός διαχείρισης χρέους της Ελλάδας αναφέρει σε ανακοίνωσή του από την Αθήνα ότι «δεν προβλέπεται διαθεσιμότητα κεφαλαίων για πληρωμές ιδιωτών πιστωτών οι οποίοι αρνούνται να συμμετάσχουν στο PSI”.

Η απειλή απευθύνεται ειδικότερα στο 14% των επενδυτών οι οποίοι κατέχουν ελληνικά ομόλογα που υπάγονται στο διεθνές δίκαιο (σ.σ. για τα συγκεκριμένα ομόλογα η προσφορά λήγει στις αρχές Απριλίου). Για το υπόλοιπο 86%, που κατέχουν ομόλογα τα οποία καλύπτει το ελληνικό δίκαιο, περιλαμβάνεται στην ίδια ανακοίνωση η προειδοποίηση ότι η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τις αποκαλούμενες ρήτρες συλλογικής ευθύνης (collective action clauses) ώστε η όποια συμφωνία να είναι υποχρεωτική. Αυτό θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει credit default swaps, κάτι που έκανε ιδιαίτερα νευρικούς πολλούς Ευρωπαίους ρυθμιστές μέχρι πρόσφατα.

Το IIF θέλει οι ομολογιούχοι να υπογράψουν ως την Πέμπτη την συμφωνία ανταλλαγής που έχει στόχο να γλιτώσει την Ελλάδα από χρέη 100 δισ. ευρώ και να θέσει την χώρα σε πορεία σταθερότητας.

Ενας senior επενδυτής δήλωσε: «Το IIF θέλει να αποδεχτούν οι πιστωτές την ελληνική συμφωνία ανταλλαγής. Θέλει να κλείσει το deal. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το IIF διαπράττει καπηλεία αυτή τη στιγμή.”

Ενας άλλος επενδυτής είπε: «Το IIF θέλει να βεβαιωθεί ότι θα συμμετέχουν οι ομολογιούχοι. Πάντως σε κάθε περίπτωση ένα άτακτο ελληνικό χρεοστάσιο θα ήταν πολύ δαπανηρό για την Ελλάδα και την ευρωζώνη.»

Μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά σε 60 χρόνια και πλέον που κηρύσσει στάση πληρωμών δυτικό έθνος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ατόμων που συμμετέχουν στην συμφωνία, δεν θα υπάρξει κανένας οίκτος απέναντι στους αντιρρησίες των ομολόγων που διέπονται από αλλοδαπό δίκαιο, καθώς πολλοί εξ αυτών είναι hedge funds τα οποία αγόρασαν τα χρεόγραφα με την ελπίδα της πλήρους αποπληρωμής, ενώ άλλοι επενδυτές υπέστησαν ζημιά περίπου 75%.

«Θα σκιαγραφηθούν ως τα διαβολικά hedge funds και κανείς δεν θα τους λυπηθεί. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουν επιλογή,» δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Ο κ. Charles Blitzer, πρώην ανώτερο στέλεχος του ΔΝΤ δήλωσε ότι η ανακοίνωση σηματοδοτεί για πρώτη φορά την πρόθεση των Αθηνών να σταματήσουν τις πληρωμές σε όσα ομόλογα διέπονται από τον διεθνή νόμο. «Δεν δεσμεύθηκαν ότι δεν θα πληρώσουν, αλλά πάντως απείλησαν,» δήλωσε.

Σημειώνεται ότι το International Institute of Finance προειδοποίησε ότι ένα άτακτο χρεοστάσιο θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές άνω του 1 τρισ. ευρώ στην ευρωζώνη”.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε