Τρίτη, 19 Μαρ.
19oC Αθήνα

Τσακαλώτος: Η πρόταση για την αξιολόγηση και “καρφιά” για Τόμσεν – “Όταν ο Αντετοκούνμπο θα είναι παππούς…”!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Κατηγορηματική διαβεβαίωση από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο
– «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει τώρα μέτρα για το 2019 και μετά»
– Απαντά με ειρωνεία στον Πολ Τόμσεν, που είχε δηλώσει πως θα χρειαστεί να περιμένουμε… 21 χρόνια για να επιστρέψει η ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα
– Τα πλεονάσματα, ο ρόλος του ESM και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Αντιθέτως, «είμαστε διατεθειμένοι να περιγράψουμε κάποιες κατηγορίες μέτρων, τα οποία κατά την άποψη των δανειστών ενδεχομένως να χρειαστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Όμως, όπως έχω επίσης δημοσίως και επανειλημμένως πει, θεωρώ ότι αυτές οι κατηγορίες μέτρων είναι απίθανο να χρειαστούν».

Αλλά, «έχει μεγάλη σημασία να καταγραφεί πρόοδος στο Eurogroup», αναγνωρίζει ο υπουργός, που βρίσκει εξάλλου την ευκαιρία να σημειώσει ότι μόνο η εγχώρια αντιπολίτευση και μεγάλο μέρος του εγχώριου Τύπου αποδίδουν ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για τους αργούς ρυθμούς προόδου, ουδείς άλλος δηλαδή.

Κατά την άποψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου, «κανένας από τους βασικούς παίκτες δεν κερδίζει από την αδράνεια και κανένας δεν θέλει να ξαναδεί την αναβίωση του 2015. Γι’ αυτό και εμείς πιέζουμε για μια γρήγορη συμφωνία, για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης… Πολιτικά, βέβαια, το αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι ότι η ΝΔ δεν θα έχει πολιτικό αφήγημα, και πάλι». Έτσι κι αλλιώς, οι σημαντικές πολιτικές εξελίξεις για τον τρέχον έτος δεν πρόκειται να προέλθουν από τη χώρα μας, αλλά από τις χώρες στις οποίες γίνονται εκλογές, προσθέτει.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών επιχειρηματολογεί γιατί η μία ποσοστιαία μονάδα από το πλεόνασμα 3,5% πρέπει να διατεθεί για τη μείωση των κοινωνικών εισφορών και των φόρων. Μεταξύ των άλλων επιχειρημάτων είναι και η μείωση της ανεργίας, με την οποία «ίσως ‘γελάσει και το χειλάκι’ του κ. Τόμσεν, ο οποίος προέβλεψε, προσφάτως, ότι στην Ελλάδα η πτώση της ανεργίας θα συμπέσει με την περίοδο που ο Αντετοκούνμπο θα γίνει παππούς!», αναφέρει χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πάντως ότι δεν έχει πειστεί πλήρως «ότι οι συζητήσεις που γίνονται, πηγάζουν, πάντα, από την εγκυρότητα των οικονομικών επιχειρημάτων».

Στη συζήτηση για αναβαθμισμένο ρόλο του ESM, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παρεμβαίνει σημειώνοντας ότι «ως Ευρωπαίο, η θέση ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να λύνουν τα ευρωπαϊκά προβλήματα με βρίσκει σύμφωνο». Ταυτόχρονα όμως με το ρόλο που θα παίζει ο ESM, «χρειαζόμαστε και την Κομισιόν», συμπληρώνει.

Για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ειδικότερα, αναγνωρίζει ότι «οι Γερμανοί δεν το βλέπουν με καλό μάτι», από την άλλη όμως, «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έχει κανένα λόγο να μη βοηθήσει να μπει η Ελλάδα σε αυτό το πρόγραμμα. ‘Αρα, είναι λογικό να περιμένουμε, με συγκρατημένη αισιοδοξία, τη γρήγορη ένταξή μας στο πρόγραμμα, μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης», το οποίο όμως θα πρέπει να περιλαμβάνει «και την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία θα είναι άμεσα συσχετισμένα με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, των οποίων η υλοποίηση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε