Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Καταιγίδα λουκέτων για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Έρχεται λουκέτο για χιλιάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους που θα κριθούν μη βιώσιμες.

Η συμφωνία για την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων προς τράπεζες, ταμεία, εφορίες, προμηθευτές, μισθωτούς προβλέπει πως το κύριο κριτήριο για να προχωρήσει η ρύθμιση θα είναι η βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Από τη στιγμή που μία επιχείρηση κρίνεται βιώσιμη. Οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει , το Euro2day, θα χωρίζονται σε πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Η ρύθμιση, όπως ήδη έγραψε το newsit.gr χθες θα γίνεται αλά καρτ, δηλαδή της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά ανάλογα με τον κλάδο που δραστηριοποιείται, τις οικονομικές δυνατότητες, τη συμμετοχή ή όχι των μετόχων στο σχέδιο διάσωσης.

Τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η κατάταξη των επιχειρήσεων είναι κυρίως δύο, ο αριθμός του προσωπικού και ο κύκλος εργασιών. Ειδικότερα:

– Πολύ μικρή επιχείρηση θεωρείται αυτή που απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζομένους και της οποίας ο κύκλος εργασιών ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.

-Μικρή επιχείρηση κρίνεται αυτή η οποία απασχολεί περισσότερους από τους παραπάνω αλλά λιγότερους από 50 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών της ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.

-Ως μεσαία επιχείρηση ορίζεται αυτή η οποία απασχολεί πάνω από 50 αλλά λιγότερους από 250 εργαζόμενους και της οποίας ο κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού της δεν υπερβαίνει τα 43 εκατ. ευρώ.

-Ως μεγάλη επιχείρηση ορίζεται αυτή η οποία απασχολεί περισσότερους από 250 εργαζόμενους ή και της οποίας ο κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ, ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού υπερβαίνει τα 43 εκατ. ευρώ.

Για τη ρύθμιση θα εκπονείται σχέδιο βιωσιμότητας και εκείνες οι επιχειρήσεις που δεν κρίνονται βιώσιμες θα κλείνουν. Οι τράπεζες δεν θα χορηγούν ούτε ένα ευρώ νέας πίστωσης. Εκτιμάται ότι στο 20% των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων θα μπει λουκέτο.

Αντιθέτως εκείνες που κρίνονται βιώσιμες θα μπαίνουν σε πρόγραμμα ρύθμισης στο οποίο θα είναι δυνατό το “κούρεμα” προστίμων και προσαυξήσεων προς τα ταμεία και την εφορία, ενώ το “κούρεμα” των δανείων προς τις τράπεζες θα είναι εφικτό στο μέλλον εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο και η επιχείρηση είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της.

Στο σχέδιο προβλέπεται και ¨πάγωμα¨ οφειλών ανάλογα με την περίσταση, καθώς και τη χορήγηση νέων πιστώσεων.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε