Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Καταργούνται τα omnibus accounts

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η Κεφαλαιαγορά έλυσε το γόρδιο δεσμό για τη φορολόγηση υπεραξιών και μερισμάτων.

Με παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καταργούνται οι συλλογικοί λογαριασμοί (omnibus accounts) έτσι ώστε να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας και του φόρου μερισμάτων από την αρχή του 2011. Μέσω των omnibus accounts οι τελικοί πελάτες μεγάλων τραπεζών ή ΕΠΕΥ δεν ήταν «ορατοί» αφού υπήρχε ένας κωδικός για όλους. Τώρα με την κατάργηση των omnibus accounts κάθε μερίδα θα έχει δικαιούχο μόνο έναν επενδυτή.

«Δεν επιτρέπεται να τηρούνται σε μερίδα επενδυτή κινητές αξίας με δικαιούχους περισσότερους επενδυτές. Τα πιστωτικά ιδρύματα και οι ΕΠΕΥ μπορούν να τηρούν διαφορετική μερίδα επενδυτή για κάθε εσωτερική μονάδα της επιχείρησης εφόσον έχει αποτυπωθεί στον κανονισμό λειτουργίας της επιχείρησης και λειτουργεί ανεξάρτητα κατά τη λήψη των αποφάσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά η τροποποίηση του κανονισμού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και προσθέτει ότι «Οι ΑΕΔΑΚ μπορούν να διατηρούν διαφορετική μερίδα επενδυτή για κάθε Αμοιβαίο Κεφάλαιο που διαχειρίζονται».

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στοχεύει σε επαύξηση της διαφάνειας, στη δημιουργία πλήρους μητρώου μετοχών για όλες τι εισηγμένες εταιρείες, καθώς και στη φορολογική αποτελεσματικότητα, διευκολύνοντας την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας και την παρακράτηση φόρου επί μερισμάτων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε