Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Καταρρέει η Bankia και ζητά επιχορήγηση 19 δισ. από την ισπανική κυβέρνηση

Καταρρέει η Bankia και ζητά επιχορήγηση 19 δισ. από την ισπανική κυβέρνηση

Από αυτά τα δισεκατομμύρια ευρώ, “12 δισεκ. θα αποτελέσουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας Bankia”, γράφει το σημερινό ανακοινωθέν του διοικητικού της συμβουλίου.

Η τέταρτη σε μέγεθος ισπανική τράπεζα, η Bankia, αντιμέτωπη με μεγάλες δυσχέρειες στο επίπεδο του ισολογισμού της, δεδομένου ότι είναι εκτεθειμένη σε μεγάλο αριθμό ‘επισφαλειών’, ύστερα από την έκρηξη στα τέλη ’08 της ‘φούσκας’ στην αγορά ακινήτων, επίσημα ανακοίνωσε αργά σήμερα ότι “ζητεί μια έκτακτη κρατική επιχορήγηση, ύψους 19 δισεκ. ευρώ”.

“Θα ζητήσουμε από το Ταμείο Frob –που παρέχει τις κρατικές επιχορηγήσεις στις τράπεζες– να ενισχύσει τον κρατικό “στρατηγικό” μέτοχο, με την επωνυμία BFA, συνολικά με το ποσό των 19 δισεκ. ευρώ”.

Στην Bankia, το ισπανικό δημόσιο έχει μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο.

Εφόσον υπάρξει από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ολική ανταπόκριση στο ανωτέρω αίτημα, “θα πρόκειται για την υψηλότερη επιχορήγηση που έδωσε ποτέ η ισπανική κυβέρνηση σε εμπορική τράπεζα της χώρας”, αναφέρουν στη Μαδρίτη ανωνύμως καλά πληροφορημένες πηγές του τραπεζικού τομέα, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το πρακτικό αποτέλεσμα, εάν όντως καταβληθεί όλη η έκτακτη επιχορήγηση, αναμένεται να είναι να περάσει η διοίκηση της Bankia –κατά πλειοψηφίαν– στο ισπανικό δημόσιο.

Συγχρόνως το ΔΣ της Bankia ανακοίνωσε “ζημιά ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ” η οποία “προέκυψε μετά την αναθεώρηση του ισολογισμού του ’11”,– ληφθέντων υπόψη δανείων από την αγορά ακινήτων, τα οποία πλέον πέρασαν στο “κόκκινο”, δηλαδή δεν εξυπηρετούνται κανονικά, αλλά και της υποτίμησης της αξίας υποθηκευμένων από την ίδια τράπεζα ακινήτων.

Αντιθέτως, φέτος τον Φεβρουάριο η Bankia ανακοίνωνε κέρδη της τάξης των 309 εκατομμυρίων ευρώ –για όλο το 2011.

Για την αναθεώρηση των αποτελεσμάτων του ισολογισμού, στην οποία προχώρησε, το ανακοινωθέν της Bankia αναφέρεται εξάλλου “στη μείωση της τρέχουσας αξίας διαφόρων ‘συμμετοχών’ στο μετοχικό κεφάλαιο άλλων εταιρειών-ομίλων, που αυτή έχει”, λόγω της παρατεινόμενης κρίσης στην ισπανική οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Ακροβατεί” η ισπανική τράπεζα Bankia – Αθρόες οι αναλήψεις

Έσκασε η φούσκα στην Ισπανία – Η τράπεζα Bankia ζητά μερική κρατικοποίηση

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε