Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Καταρρέει σήμερα το ευρώ !

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

– Στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2008
– Εντείνονται οι ανησυχίες γιά την ευρωζώνη

Τα “πολύ αρνητικά σχόλια του οικονομικού συμβούλου του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Πολ Φόλκερ”, πρώην προέδρου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) επί προεδρίας των Δημοκρατικών, “ο οποίος έφθασε να κάνει λόγο για “κατάρρευση του ευρώ”, “έχουν μεγίστη συμβολή στην τωρινή ισοτιμία ευρώ-δολαρίου ΗΠΑ –εσχάτως διαμορφώνεται σαφώς υπέρ του αμερικανικού νομίσματος”–επισημαίνουν έγκριτοι αναλυτές των συναλλαγματικών αγορών. 

 Στο Λονδίνο, σε μία πρόσφατη διάλεξή του για “τα νομίσματα στη σημερινή οικονομική συγκυρία”, ο κ. Φόλκερ επιτέθηκε δριμύτατα κατά του ευρώ, φθάνοντας να δηλώσει ότι “το ευρώ απέτυχε, έπεσε στην παγίδα που ήταν πρόδηλη γιαυτό συγχρόνως με την κυκλοφορία του, κιόλας”. “Θα πρέπει, λοιπόν, τελικά η Ευρώπη να αποφασίσει, ποιου βαθμού ενοποίηση θέλει, κάτι όμως που εξυπακούεται ότι το ευρώ της εμμέσως πλην σαφώς τίθεται σε αμφιβολία…”, είχε προσθέσει ο κ. Φόλκερ. 

“Θα υπάρξουν πολύ σοβαρά προβλήματα, εάν καταρρεύσει το ευρώ”, είχε πει ο ίδιος σε μία άλλη παρέμβασή του στο Λονδίνο, την ίδια ημέρα…και να σήμερα το ευρώ να έχει την ισοτιμία προς το αμερικανικό δολάριο, που είχε τον Οκτώβριο του 2008 (1,2359 δολάριο το ευρώ).

Σήμερα η ισοτιμία του ευρώ έφτασε στα 1,2393 δολ.ΗΠΑ, υπό το βάρος των ανησυχιών που τρέφει η διεθνής επενδυτική κοινότητα για την οικονομική και δημοσιονομική υγεία της Ευρωζώνης και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Στις 18.30 ώρα Ελλάδος, το ευρώ “βούτηξε” έως και την ισοτιμία των 1,2380 δολ.ΗΠΑ, πιο κάτω και από τις 21 Νοεμβρίου του 2008, καθώς οι αγορές εκτιμούν ότι τα προβλήματα του χρέους της Ευρωζώνης θα επιβραδύνουν την ανάκαμψη της Ευρωζώνης και την νομισματική Ένωση, 

  Νωρίτερα είδαμε το ευρώ, να έχει συναλλαγές 0,3% ψηλότερα έναντι του δολαρίου στα 1,2570, αφου βρεθηκε ξανα στα  χαμηλά επίπεδα 14-μηνών . Το ευρώ ήταν διαπραγμάτευσιμο  στο 1,2512 δολάρια, και  χτύπησε το χαμηλό σημειο των 1,2503 δολαρίων στις αρχές των συναλλαγών. 

Σύμφωνα μετο Γαλλικό Πρακτορείο, «οι απώλειες για το ευρώ επιταχύνθηκαν μετά την ανακοίνωση για την έκρηξη της βόμβας έξω από τις φυλακές του Κορυδαλού, στην Αθήνα».  

Το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 1,7% αυτή την εβδομάδα,παρά το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης του ενιαίου νομίσματος .Από την αρχή του χρόνου έχει χάσει το 8,5% της αξίας του,σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ, ενώ το δολάριο έχει ενισχυθεί κατά 6% και το γεν κατά 6,4%.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε