Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Καταρρέει το ευρώ εξαιτίας της Κύπρου

Καταρρέει το ευρώ εξαιτίας της Κύπρου

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών υποχωρεί σήμερα τοευρώ. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2915 δολάρια από το επίπεδο των 1,2942 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

 Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2910 δολάρια.

Αρνητικά επηρέασε σήμερα το ευρώ η υποχώρηση που παρουσίασε ο δείκτης υπηρεσιών και μεταποίησης στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, εξέλιξη η οποία εντείνει την ανησυχία για το εύρος της ύφεσης. Τα μηνύματα ήταν δυσοίωνα ακόμη και από την Γερμανία όπου ο δείκτης μεταποίησης υποχώρησε στο 48,9 από 50,3 που ήταν τον Φεβρουάριο. Η κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο εντείνει το κλίμα ανασφάλεια επηρεάζοντας αρνητικά τις προοπτικές του ευρωπαϊκού νομίσματος. Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, Σάιμον Ο’ Κόνορ, υποστήριξε πριν από λίγο ότι η κατάσταση στην Κύπρο είναι σοβαρή και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως, για αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί στάση αναμονής αλλά και εποικοδομητικής συνεργασίας τόσο με την Κύπρο, όσο και με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 14 εκατ. ευρώ και εξ αυτών τα 2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς, ενώ τα υπόλοιπα 12 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 11,70%, από 11,75% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,37% να διευρυνθεί περαιτέρω στο 10,34% από 10,38% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,55% στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,44% το εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,33% από 0,32% στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,21% από 0,20% ενώ στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,12%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θρίλερ στην Κύπρο με το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας – Επεισόδια έξω από τη Βουλή από εργαζόμενους της τράπεζας

Το Reuters αποκαλύπτει: Σε τηλεδιάσκεψη οι ευρωπαίοι συζήτησαν το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη!

Φέκτερ: Δεν αποκλείεται να χρεοκοπήσει η Κύπρος

Κύπρος: Το σχέδιο που θα ψηφιστεί το βραδυ στην βουλή – Αγνωστο αν έχει την έγκριση της Τρόικας – Δεν περιλαμβάνει κούρεμα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε