Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Καταθέσεις: Κατασχέσεις λογαριασμών καθημερινά – Ποιοι κινδυνεύουν

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Είναι τουλάχιστον 1.500.000 οι φορολογούμενοι που απειλούνται με κατάσχεση του τραπεζικού τους λογαριασμού από την εφορία λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι διαθέσεις της εφορίας φαίνονται από τα… νούμερα. Οι κατασχέσεις όλη τη χρονιά πέρυσι ήταν 95.074, ενώ φέτος μόνο το πρώτο οκτάμηνο είχαν φτάσει τις 774.321, σχεδόν 80.000 παραπάνω δηλαδή και όσο περνούν οι μήνες η εφορία αυξάνει τους ρυθμούς κατασχέσεων καθώς προστίθενται και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη λόγω ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος.

Οι οφειλές που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη είναι πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ενώ από αυτούς εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο με κατάσχεση χρημάτων από τον τραπεζικό τους λογαριασμό είναι οι περίπου 1.500.000 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη α΄νω των 500 ευρώ.

Με άλλα λόγια οι κατασχέσεις αυξήθηκαν μέσα σε ένα οκτάμηνο κατά 79.247 ή περίπου 11,5%. Πρόκειται για σημαντικό ποσοστό αύξησης που δείχνει ότι η εφορία έχει αρχίσει να ανεβάζει στροφές όσον αφορά στις κατασχέσεις. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Σεπτέμβριο οι κατασχέσεις αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο ενώ μεγάλη αύξηση αναμένεται και τους επόμενους μήνες καθώς οι φορολογούμενοι θα βρίσκονται όλο και πιο βαθιά στο επίκεντρο της φορολογικής καταιγίδας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στην οικονομία.

Η φορολογική νομοθεσία προστατεύει τους φορολογούμενους από κατασχέσεις προκειμένου να διασφαλίσει τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσής του. Ισχύει ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ από μισθούς ή συντάξεις. Για ποσό μισθού ή σύνταξης από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% και για ποσό άνω των 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το σύνολο του υπερβάλλοντος ποσού.

Οι φορολογούμενοι έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν μέσω του taxisnet και έναν ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό. Στο λογαριασμό ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε