Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Καθιερώνεται νέος φόρος για τα ασφαλιστικά

Ανδρέας Λοβέρδος με Γ. Παπακωνσταντίνου ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Ανδρέας Λοβέρδος με Γ. Παπακωνσταντίνου ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ο νέος φόρος αναμένεται να δώσει στα δημόσια ταμεία περί τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό – που αναμένεται στις 2 Φεβρουαρίου – παραπέμφθηκε η συγκεκριμένη ανακοίνωση της θέσης της κυβέρνησης για την καθιέρωση ενός νέου φόρου ως πόρου για τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Η παρουσίαση θα γίνει από τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Μέσω αυτού του νέου φορολογικού εσόδου το Υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα συγκεντρώνει πόρους της τάξης των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. 

Στη σημερινή συνεδρίαση ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι το ΙΚΑ θα διεκδικήσει από την πρώην Ολυμπιακή οφειλές ύψους 660 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και από τον ΟΤΕ οφειλές που προκύπτουν από την εθελούσια έξοδο του 2005 και υπολογίζονται κοντά στα 142 εκατομμύρια ευρώ. 

Κατά τη συζήτηση ο πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Στεργίου έκανε λόγο για έναν φόρο που θα στηρίζει τη χρηματοδότηση των ταμείων σε αντικατάσταση της μέχρι σήμερα συμμετοχής του κράτους ισχυριζόμενος ότι η χρηματοδότηση των ταμείων μέσω των εισφορών έχει πλέον φτάσει στα όριά της. 

θέση αυτή αντιτάχθηκαν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων καθηγητές Γ. Ρωμανιάς και Σ. Ρομπόλης που πρότειναν τη δημιουργία ενός “κουμπαρά” για το ασφαλιστικό που θα συγκεντρώνει 3 έως 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως ως ποσοστό από το σύνολο των ετησίων εισπράξεων του προϋπολογισμού αλλά πιθανώς και μέσα από τη θεσμοθέτηση ενός μίνι “φόρου Τόμπιν” πάνω στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και πράξεις. 

ΓΣΕΕ

Στο μεταξύ την προκήρυξη 24ωρης γενικής απεργίας στον ιδιωτικό τομέα αποφάσισε σήμερα η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ και την ημερομηνία της απεργίας θα ορίσει η ολομέλεια της διοίκησης της συνομοσπονδίας η οποία θα συγκληθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. 

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος προειδοποίησε ότι τα συνδικάτα θα αντιδράσουν κάνοντας λόγο για τη δημιουργία ενός πεδίου μέσα στο οποίο οι απαιτήσεις και η κυριαρχία των αγορών και των διάφορων διεθνών οίκων δημιουργούν ασφυκτική κατάσταση στις ελληνικές οικογένειες και κυρίως στις εργατικές οικογένειες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε