Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Καθησυχαστική η FSA για τις βρετανικές τράπεζες

ΦΩΤΟ REUTERS

Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για την έκθεση των βρετανικών τραπεζών στο ιρλανδικό χρέος εκτιμά η αρμόδια αρχή που εποπτεύει τη λειτουργία του χρηματοοικονομικού τομέα.

Η Financial Services Authority, αρχή που εποπτεύει τη λειτουργία του χρηματοοικονομικού τομέα στην Βρετανία διαβεβαιώνει ότι η έκθεση των τραπεζών του Ηνωμένου Βασιλείου στο χρέος κρατών μελών της ευρωζώνης, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Ιρλανδία, δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας.

Η τιμή των μετοχών των ημικρατικοποιηθέντων βρετανικών τραπεζών “Royal Bank of Scotland” και “Lloyds” έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων υπό το φως ανησυχιών σχετικά με την έκθεσή τους στην Ιρλανδία, η οποία έχει ζητήσει διεθνή βοήθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της.

Πάντως, ο πρόεδρος της FSA, Αντέαρ Τέρνερ, επεσήμανε απευθυνόμενος προς την Επιτροπή Οικονομικών του βρετανικού Κοινοβουλίου ότι οι βρετανικές τράπεζες δεν είναι “ανησυχητικά” εκτεθειμένες έναντι των ιρλανδικών τραπεζών ή του ιρλανδικού κρατικού χρέους.

Η έκθεση σε ιρλανδικά ομόλογα “δεν είναι καθόλου ανησυχητική στο μέγεθός της”, είπε ο Τέρνερ στους Βρετανούς βουλευτές. “Όπως επίσης δεν είναι η έκθεση των βρετανικών τραπεζών στις ιρλανδικές τράπεζες πέραν των αναμενόμενων ορίων”, πρόσθεσε.

Η κύρια έκθεση της Βρετανίας αφορά στην ιρλανδική οικονομία, καθώς οι τράπεζες RBS and Lloyds’ έχουν αναπτύξει αξιόλογη δραστηριότητα στις ιρλανδικές επιχειρήσεις, σημείωσε.

Αντίστοιχα, ο κ. Τέρνερ επεσήμανε ότι η έκθεση των βρετανικών τραπεζών είναι σχετικά μικρή και σαφώς σε μικρότερη κλίμακα έναντι εκείνης στην Ιρλανδία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, νωρίτερα εφέτος, η έκθεση των βρετανικών τραπεζών στα τέλη Μαρτίου έναντι της Ισπανίας ήταν 142 δισ.δολ., της Πορτογαλίας 32 δισ. δολ. και της Ιρλανδίας 222 δισ. δολ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε